amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 08:28 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Hardware Issues and discussion A2058 Problem

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2012, 03:57 PM   #1
dougal
Defender of the Faith
Points: 17,545, Level: 84 Points: 17,545, Level: 84 Points: 17,545, Level: 84
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
dougal's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Malta
Posts: 1,211
Default A2058 Problem

I want to work out if the problem is with my Amiga or with the A2058 ram expansion.

Amiga is a Rev4 A2000 with kickstart 2.04. 512K Chip ram.

No other zorro cards.

WIth the A2058 (populated with 2mb) 90% of the time the A2000 refuses to boot. It just gives the first grey screen and then either stays like that or else crashes.

If i set it to 4MB or 8MB it gives the error of the autoconfig board.

If i disable the amiga works fine but obviously with only 512K.

The card looks good, caps look good and the edge connector is clean. I cleaned it myself to make sure and even cleaned the zorro slots using an electronics cleaner.

Tried all zorro slots. Same problem.

I am buying a GVP Scsi controller with 8MB, so i dont really care for the A2058 as such but i hope the a2000 is fine.
__________________
A1200HD- Blizzard 1230IV / 64Mb / Kick 3.1 / OS 3.9 / 20GB HD / Indivision
A2000 Rev4.4 - '030 @25Mhz / 8MB / Kick 3.1 / ClassicWB
CD32 - Stock (W/ 2 CD32 Controllers]
A500 Plus - 68000 @ 7Mhz / 2MB Chipmem / 2Mb Fast ram / 2.04/Kick1.3 / A590
A600HD - 2MB Chip / 8MB Fast / 2GB CF HD / Kick 3.1
Various Spare A500's and A500 Plus's

PowerMac G4 1Ghz (MorphOS / Leopard)

http://amigamap.com/user/172
dougal is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2012, 04:15 PM   #2
mechy
Cult Member
Points: 12,447, Level: 72 Points: 12,447, Level: 72 Points: 12,447, Level: 72
Activity: 20% Activity: 20% Activity: 20%
 
mechy's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Texas,usa
Posts: 911
Send a message via AIM to mechy Send a message via MSN to mechy
Default Re: A2058 Problem

Quote:
Originally Posted by dougal View Post
I want to work out if the problem is with my Amiga or with the A2058 ram expansion.

Amiga is a Rev4 A2000 with kickstart 2.04. 512K Chip ram.

No other zorro cards.

WIth the A2058 (populated with 2mb) 90% of the time the A2000 refuses to boot. It just gives the first grey screen and then either stays like that or else crashes.

If i set it to 4MB or 8MB it gives the error of the autoconfig board.

If i disable the amiga works fine but obviously with only 512K.

The card looks good, caps look good and the edge connector is clean. I cleaned it myself to make sure and even cleaned the zorro slots using an electronics cleaner.

Tried all zorro slots. Same problem.

I am buying a GVP Scsi controller with 8MB, so i dont really care for the A2058 as such but i hope the a2000 is fine.

I would guess its a case of old sockets... Some ram needs reseated because it is making intermittent contact. It could also have a bad chip or two in the mix. next time you get it booted with the card,try filling ram up with files until you use the 2Mb almost up.. if it crashes and burns before that,its a dead giveaway. sometimes swapping chips around can also make the symptoms change. Its always best and fastest to have ram on the accelerator when possible.

Mech
mechy is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2012, 09:42 PM   #3
Matt_H
VIP / Donor
Points: 24,129, Level: 94 Points: 24,129, Level: 94 Points: 24,129, Level: 94
Activity: 61% Activity: 61% Activity: 61%
 
Matt_H's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Boston, MA, United States
Posts: 5,250
Default Re: A2058 Problem

The base 2MB is soldered on, so if one of those chips or joints has gone bad it will be harder to repair. I think there's a RAM tester on the install disk - see what it says.
Matt_H is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2012, 11:26 PM   #4
dougal
Defender of the Faith
Points: 17,545, Level: 84 Points: 17,545, Level: 84 Points: 17,545, Level: 84
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
dougal's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Malta
Posts: 1,211
Default Re: A2058 Problem

Yep i'm thinking its the ram chips too. Unfortunately they are soldered.

I would boot up to test but it barely ever boots with the 2MB enabled. More like maybe 1 in 20 or 50 times.

I also think its the ram because without the card the amiga boots fine and if i set the ram card at a ram it does not have (4mb or 8mb) the amiga boots to the expansions screen of kickstart 2.x with a red color indicating a bad board.

So i believe the zorro slots are probably working fine.
__________________
A1200HD- Blizzard 1230IV / 64Mb / Kick 3.1 / OS 3.9 / 20GB HD / Indivision
A2000 Rev4.4 - '030 @25Mhz / 8MB / Kick 3.1 / ClassicWB
CD32 - Stock (W/ 2 CD32 Controllers]
A500 Plus - 68000 @ 7Mhz / 2MB Chipmem / 2Mb Fast ram / 2.04/Kick1.3 / A590
A600HD - 2MB Chip / 8MB Fast / 2GB CF HD / Kick 3.1
Various Spare A500's and A500 Plus's

PowerMac G4 1Ghz (MorphOS / Leopard)

http://amigamap.com/user/172
dougal is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2012, 09:02 AM   #5
mechy
Cult Member
Points: 12,447, Level: 72 Points: 12,447, Level: 72 Points: 12,447, Level: 72
Activity: 20% Activity: 20% Activity: 20%
 
mechy's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Texas,usa
Posts: 911
Send a message via AIM to mechy Send a message via MSN to mechy
Default Re: A2058 Problem

Quote:
Originally Posted by Matt_H View Post
The base 2MB is soldered on, so if one of those chips or joints has gone bad it will be harder to repair. I think there's a RAM tester on the install disk - see what it says.
I should of realized that was not a socketed board.. oops!

Like you say bad solder,broken trace or bad ram.
mechy is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
a2058 , problem

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump