amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 08:40 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org The "Not Quite Amiga but still computer related category" Amiga Emulation E-UAE Question

Amiga Emulation This forum is dedicated to discussions about Commodore Amiga Emulation. This includes products such as WinUAE, Amithlon, Amiga Forever, etcetera.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-22-2011, 02:17 PM   #1
trekiej
Defender of the Faith
Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
 
trekiej's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,684
Blog Entries: 8
Default E-UAE Question

Can some one explain to what happens when RTG is used in UAE?
I assume it is bypassing the chipset. How does this affect the speed and can it talk to hardware directly? Does it still go through the Host OS?
Thanks.
trekiej is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 02:43 PM   #2
Karlos
Sockologist
Points: 50,135, Level: 100 Points: 50,135, Level: 100 Points: 50,135, Level: 100
Activity: 10% Activity: 10% Activity: 10%
 
Karlos's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Barishabaad, Sardistan
Posts: 16,646
Blog Entries: 18
Default Re: E-UAE Question

Quote:
Originally Posted by trekiej View Post
Can some one explain to what happens when RTG is used in UAE?
I assume it is bypassing the chipset. How does this affect the speed and can it talk to hardware directly? Does it still go through the Host OS?
Thanks.
As far as I know, the RTG mode simply provides a software "chip" driver for Picasso96 that uses the underlying host OS to do the blitter accelerated stuff. The host OS in turn may use hardware acceleration for said operations.

The native chipset stuff is still emulated too but I imagine there's plenty of shortcut optimisations that can be made when said chipset isn't displaying anything.
__________________
OCA
This isn't SCSI... This is SATA!!!
I have CDO. It's like OCD except all the letters are in ascending order. The way they should be.
Core2 Quad Q9450 2.66GHz / X48T / 4GB DDR3 / nVidia GTX275 / Linux x64, AROS, Win64
A1XE 800MHz / 512MB / Radeon 9200 / OS4.1
A1200T BPPC 240MHz / 256MB / Permedia 2 / OS 3.1 - OS3.9, OS4
A1200T Apollo 1240 28MHz / 32MB / Mediator1200 / Voodoo 3000 / OS3.9
A1200D Apollo 1240 25MHz (ejector seat ROM edition) / 32MB
Karlos is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 04:58 PM   #3
trekiej
Defender of the Faith
Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
 
trekiej's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,684
Blog Entries: 8
Default Re: E-UAE Question

I was wondering how it could compare to Amithlon. It sounds like a re-write of AOS3.x without the chip set sounds ideal. Sounds like someone could make their own RTG drivers and to take benefit of the Host. I am not for sure how that would work.
trekiej is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 08:37 PM   #4
Heiroglyph
Cult Member
Points: 7,937, Level: 59 Points: 7,937, Level: 59 Points: 7,937, Level: 59
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Heiroglyph's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 840
Default Re: E-UAE Question

Amithlon is built from UAE with a stripped down and patched Linux, so they are very similar.

Graphics wise, assuming that you are running on the same hardware, Amithlon will be a little faster because it translate most of the calls directly to video card specific, accelerated calls.

On modern hardware, E-UAE can be as fast or faster because the hardware can be fast enough to negate the advantage of more direct calls on slower older hardware.

The real advantage to Amithlon that is rarely used is the ability to have native PCI access to cards and using apps that have some native Intel code in them.

You could do some of this with various old versions of UAE as well, but they weren't as polished and have slowly been removed or left in states that might or might not work.

The other advantage is that Amithlon covers up the host OS, making it seem more like a fast Amiga than an emulation.
Heiroglyph is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 09:03 PM   #5
trekiej
Defender of the Faith
Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88 Points: 19,352, Level: 88
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
 
trekiej's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,684
Blog Entries: 8
Default Re: E-UAE Question

I should know the answer to this one. For some reason I have not heard much about 3D in E-UAE.
Thanks for all of the replies. I am not on my main machine. I can not look anything up.
RTG does go well on my Amikit setup.

I wonder if it would be worth it to add an Amithlon installer on an Aros CD?
Cheers.

Last edited by trekiej; 08-22-2011 at 09:05 PM.. Reason: Correction/Addidition
trekiej is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
euae , question

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump