amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 10:37 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion General chat about Amiga topics Questions about the A1200, please help!

General chat about Amiga topics This forum is for conversations which are specifically "Amiga" related, but don't fit into other categories. Contents of this forum do appear on the main page, unlike Talk About. If a subject appears to be non-related, it will be moved to Talk About.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2003, 03:16 PM   #1
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Questions about the A1200, please help!


Hi all, nice to meet you. I was an Amiga 500 owner and im about to receive a bog standard Amiga 1200 from a friend who doesent use his.

Now it doesent have a HDD, CD rom drive or any goodies, its just a plain A1200. Correct me if im wrong but that wont have an operating system will it? just workbench on floppy disk?

Exactly what do i need to get it up and running with Amiga OS? what goodies etc do i need?

Many thanks :-D
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:21 PM   #2
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!

Oh and can i get any PD games for it?? like the ones i used to get from magazines? and wheres the best place to get games? :-D

(and no i dont wanna use an emulator!) :-)
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:29 PM   #3
blobrana
Energizer Bunny of Babble
Points: 16,995, Level: 83 Points: 16,995, Level: 83 Points: 16,995, Level: 83
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 4,743
Default Re: Questions about the A1200, please help!

a 2.5" HD will slot right into the machine anything bigger than 80Mb will do...
You could consider an `accelerator` that will allow you to increase the memory.
The internet is full of PD to download...just use google.com

I used to run an 1200 off just one floppy, but you really need all the disks, try to get at least 3.0
You can then install them onto your new Hard-drive...



:-D
__________________

http://www.amiga.org/themes/Amiga.or...ange_arrow.gif[size=x-small]For Astronomy News[/size]
blobrana is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:55 PM   #4
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!



I take it ill need a CD rom drive as well to get OS on it? this is going to be costly!

so i can get PD games of google? and how do i get this onto my Amiga

thanks 8-)
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 04:32 PM   #5
whabang
Guru Meditator
Points: 22,261, Level: 92 Points: 22,261, Level: 92 Points: 22,261, Level: 92
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
 
whabang's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Denmark
Posts: 7,233
Default Re: Questions about the A1200, please help!

The best place to find PD-games would be Aminet.
I'm to lazy to explaiun what Aminet is and how you get the games from there to your 1200. I'd recomend that you get an old 2.5 HD (a few hundred megs should do) first.
A CPU-upgrade is not really neccesary if you only plan to use the 1200 for retro-gaming, allthough a RAM expansion would probably be nice.

If you're not planning on putting any money into it, I'd recomend that you find a local Amiga user group and see if they can help you with getting games onto floppies.

BTW, there is plenty of old commercial games that has been released for free on the Internet...
__________________
Beating the dead horse since 2002.
whabang is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 04:35 PM   #6
Doobrey
Defender of the Faith
Points: 8,432, Level: 61 Points: 8,432, Level: 61 Points: 8,432, Level: 61
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 1,876
Default Re: Questions about the A1200, please help!

Quote:
godspeed wrote:

I take it ill need a CD rom drive as well to get OS on it? this is going to be costly!
Nope, as Blobby said above, just copy the OS from the floppies onto the hard drive..
Doobrey is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2003, 05:26 PM   #7
tweek
Merely Curious
Points: 4,073, Level: 40 Points: 4,073, Level: 40 Points: 4,073, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 19
Default Re: Questions about the A1200, please help!

@ godspeed :

Back to the roots would also be a nice place to go if you're looking for old Amiga games.

-Tweek
tweek is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 05:17 AM   #8
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!

Those Assasins disk look just what im after, but arnt they all in ADF ??I have nearly all the Amiga 1200 games on ADF but its just not the same running WINUAE. The whole process of downloading games on your pc and getting them on a disk for an Amiga seems eternaly impossible! :-?
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 05:35 AM   #9
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!



Also, can you run Amiga 500 games on a 1200? so many questions i know :-)
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 05:41 AM   #10
lempkee
Kindred of Babble-on
Points: 14,656, Level: 78 Points: 14,656, Level: 78 Points: 14,656, Level: 78
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 2,860
Default Re: Questions about the A1200, please help!

did u get 5 or 6 Floppies with WORKBENCH 3.0 with your a1200 ? , if you have the DISK labelled "INSTALL" then you just insert that and install workbench 3.0 (or 3.1 if thats what u got) onto your hdd.

anyway i would recomend you to get 1. A hdd , 2. A Acceleartor (any... 020 with 4mb fast is infact abig Speedup (just adding fastmem to a trapdoor card) .. 3. is to add a cdrom , but if u add a cdrom then u will need a new psu also..

i would advice you to look on EBAY and on AMIBENCH.COM for people selling second hand gizmos like 020 or 030 cards for a1200 and maybe a 2'5 inch hdd etc..

goodluck...
__________________
Whats up with all the hate!
lempkee is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 05:44 AM   #11
lempkee
Kindred of Babble-on
Points: 14,656, Level: 78 Points: 14,656, Level: 78 Points: 14,656, Level: 78
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 2,860
Default Re: Questions about the A1200, please help!

yes a1200 is backwards compatible with a500 ... BUT there is always some games which wont work unless you degrade with software like "RELOKICK" etc..

if you have a hdd then you can use stuff like " WHDLOAD " check the site at Whdload.de ...

perfect tool to play classic games on any amiga...


oh and...yes EMU suxx...cool that you want to use the real thing..
__________________
Whats up with all the hate!
lempkee is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 05:51 AM   #12
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!


Thanks man, i was beginning to think i was sad for not wanting to use an emulator, i hate them!! grrrr

The real dilema is, i spent a couple years gathering together all the games i used to love in ADF, but really dont like playing them on an emu. Wanted a real Amiga again and couldent get any games i wanted on it, madness!

My ultimate question is, can you get ADF's back onto a rea; Amiga with relitive ease, and if so how?

Many thanks to you all ;-)
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:18 AM   #13
GiGa
Merely Curious
Points: 4,354, Level: 42 Points: 4,354, Level: 42 Points: 4,354, Level: 42
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 12
Send a message via Yahoo to GiGa
Default Re: Questions about the A1200, please help!

To put the ADFs onto amiga disks you need to first transfer them to the amiga (using floppy disks or PC2Amiga software and a laplink [null modem] cable).

Once they are on the amiga you need to downloada program called ADF Blitzer which will then allow you to make the ADF file into a readble amiga formatted floppy disk.

GiGa is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:40 AM   #14
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!


Thanks man thats good advice. So if i put the ADF's on a disk, what format should the disk be?

Thanks again
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:41 AM   #15
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, please help!


Oh and do i download ADF blitzer on my pc first?
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:45 AM   #16
Ryu
Defender of the Faith
Points: 13,981, Level: 76 Points: 13,981, Level: 76 Points: 13,981, Level: 76
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
Ryu's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 1,015
Default Re: Questions about the A1200, please help!

Id say the easiest way to get your ADF games over to you Amiga is by getting yourself a Catweasel Flipper. This is a PCI card that allows you to use an amiga floppy drive on your PC... so then you can unadf them on the PC side directly to an amiga floppy, then you can pop the floppy into your real amiga and off you go... you can get some more info from:

http://www.jschoenfeld.de/products/cwmk3_e.htm
__________________
Yours
Darren aka Ryu
-----------------------------
www.IntuitionBase.com
My Amiga 1200 webserver
Ryu is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:53 AM   #17
jonnyboy
Merely Curious
Points: 4,200, Level: 41 Points: 4,200, Level: 41 Points: 4,200, Level: 41
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 12
Default Re: Questions about the A1200, Cd-drive

Or, you could get hold of a cheap modem (I use a MagicXpress) and get hold of an Amiga browser such as IBrowse or Voyager and download games files from there. But if you have a lot of ADFs on your PC hard disk then the above solution is applicable. But make sure they're legal! There are still developers making stuff for the Amiga, and not everything is yet classified as "abandonware".
jonnyboy is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 07:16 AM   #18
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, Cd-drive


Right ok thanks chaps. Tell me, anthing with .LHA on the end. Thats for use with a real Amiga??
godspeed is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 07:37 AM   #19
alx
Premium Member
Points: 7,078, Level: 55 Points: 7,078, Level: 55 Points: 7,078, Level: 55
Activity: 10% Activity: 10% Activity: 10%
 
alx's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,022
Default Re: Questions about the A1200, Cd-drive

Quote:
godspeed wrote:

Right ok thanks chaps. Tell me, anthing with .LHA on the end. Thats for use with a real Amiga??
LHA is a form of compression, like ZIP, but mainly used on the Amiga (although some PC programs like UltimateZip can load them). You can grab LHA from Aminet here as a self extracting archive - once extracted and moved somewhere, you can call it from the CLI (you could also download a GUI seperately)
alx is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2003, 09:56 AM   #20
godspeed
Merely Curious
Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40 Points: 4,116, Level: 40
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 16
Default Re: Questions about the A1200, Cd-drive


Excellent, im learning all the time! Next question:-

How do i use HD games with WinUAE. For example this fine game;
http://www.amigagames.com/gage/m/megaball-aga.html
godspeed is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
a1200 , questions

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A1200 PSU Several questions Megaball Amiga Hardware Issues and discussion 14 11-11-2007 04:03 AM
Several A1200 Questions spihunter Amiga Hardware Issues and discussion 6 12-22-2005 05:38 AM
Questions about A1200 pan1k Amiga Hardware Issues and discussion 1 11-23-2004 09:48 AM
A1200 Questions melott Amiga Hardware Issues and discussion 1 10-07-2003 10:33 AM
A1200 IDE Bus questions xaccrocheur Amiga Hardware Issues and discussion 4 03-15-2003 05:39 AM