amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 02:07 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

» Amiga.org » Amiga computer related discussion » Amiga Tutorials » How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Amiga Tutorials In this forum, you'll find tutorials for AmigaOS and other forward-looking products.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-27-2009, 10:57 AM   #21
Gulliver
Defender of the Faith
Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
 
Join Date: May 2007
Location: South of the south
Posts: 1,358
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

I forgot...

env-handler is really good on saving precious chipram and makes booting, at least for me faster!
Gulliver is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2009, 01:01 PM   #22
TheGoose
Defender of the Faith
Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
TheGoose's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Moon
Posts: 1,458
Blog Entries: 9
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

@NovaCoder

When you go into the 'looking good' patches, why no Birdie mention? I thought this was a normal staple for 68K WB? VisualPrefs can not add the backrounds to title areas or replace the window gadgets, is that correct?
__________________
G1200, A3000D, A1200 PPC AOS4.0C

I'm on Google +
TheGoose is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 06:46 PM   #23
NovaCoder
Premium Member
Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Oz
Posts: 1,536
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Hiya,

Yep thats right but I didn't really get on that well with Birdie so I just used VisualPrefs to change the title bars as shown in the screen grabs.
__________________
Life begins at 100 MIPS!


AmiWolf AGA, AmiSpear AGA, BOOM AGA, ZDOOM AGA, Odamex AGA, AmiQuake AGA, AmiQuake 2 AGA
NovaCoder is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 06:58 PM   #24
NovaCoder
Premium Member
Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Oz
Posts: 1,536
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

I'm now running in 1024x768 @ 64 colours (icons in FASTRAM)...very nice
__________________
Life begins at 100 MIPS!


AmiWolf AGA, AmiSpear AGA, BOOM AGA, ZDOOM AGA, Odamex AGA, AmiQuake AGA, AmiQuake 2 AGA
NovaCoder is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2009, 12:57 AM   #25
koshman
Technoid
Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
koshman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prague, Czech Republic
Posts: 427
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Screens, pleeeease!!
__________________
- Radim

A1200D - 68060/80, 64MB RAM, 4GB CF, Buffalo WLAN card
A3000D - 68030/25, 16MB RAM, Cybervision 64/3D, X-Surf
A500 - 68000/7, 2,5MB RAM
koshman is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2009, 10:32 AM   #26
TheGoose
Defender of the Faith
Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
TheGoose's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Moon
Posts: 1,458
Blog Entries: 9
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Quote:
Originally Posted by NovaCoder View Post
I'm now running in 1024x768 @ 64 colours (icons in FASTRAM)...very nice
Me too, got it all working good. I don't need no stinkin birdie either...

I'll send up a shot or two tonight...
__________________
G1200, A3000D, A1200 PPC AOS4.0C

I'm on Google +
TheGoose is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 11:18 AM   #27
koshman
Technoid
Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
koshman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prague, Czech Republic
Posts: 427
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Hey guys, I'm waiting for those screenshots!
__________________
- Radim

A1200D - 68060/80, 64MB RAM, 4GB CF, Buffalo WLAN card
A3000D - 68030/25, 16MB RAM, Cybervision 64/3D, X-Surf
A500 - 68000/7, 2,5MB RAM
koshman is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 12:40 PM   #28
NovaCoder
Premium Member
Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Oz
Posts: 1,536
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Hiya,

I can't get the screen grabber to capture my nice 1024x768 properly

Anyone at the last Victorian Amiga users group meeting got a good look at it though!

__________________
Life begins at 100 MIPS!


AmiWolf AGA, AmiSpear AGA, BOOM AGA, ZDOOM AGA, Odamex AGA, AmiQuake AGA, AmiQuake 2 AGA
NovaCoder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 12:56 PM   #29
koshman
Technoid
Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
koshman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prague, Czech Republic
Posts: 427
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

ah, what a pity

But it's good to know the locals could see it
__________________
- Radim

A1200D - 68060/80, 64MB RAM, 4GB CF, Buffalo WLAN card
A3000D - 68030/25, 16MB RAM, Cybervision 64/3D, X-Surf
A500 - 68000/7, 2,5MB RAM
koshman is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 06:11 PM   #30
TheGoose
Defender of the Faith
Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
TheGoose's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Moon
Posts: 1,458
Blog Entries: 9
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

trying, problems with sgrab and .png - will try some other format ...

To the new owner, whoever you are - increase our file upload sizes / demensions so we can see 1024x768 in all its glory.
__________________
G1200, A3000D, A1200 PPC AOS4.0C

I'm on Google +
TheGoose is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 10:52 PM   #31
mike-
Technoid
Points: 5,218, Level: 46 Points: 5,218, Level: 46 Points: 5,218, Level: 46
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
mike-'s Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 438
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

http://aminet.net/package/util/misc/gfxroute check that, and pay attention to fscreen. That thing greatly speeds up aga. And tlsfmem of course. If you have an 040 or 060, look into copymem and some other recent patch i cant remember the name of.
__________________
C= Amiga Addict & Dendrophiliac
,,,
(Oo)
⎛☮ໄ
ﮑὠՀ
mike- is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2009, 02:30 PM   #32
TheGoose
Defender of the Faith
Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
TheGoose's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Moon
Posts: 1,458
Blog Entries: 9
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Well I'm disappointed, I'm using sgrab (I like it) and have installed a jpeg library that it wanted. So when I makes some grabs, bring them over to the laptop, they won't display. Not even in photoshop. Photoshop complains:

"unkown or invalid jpeg marker type is found"

__________________
G1200, A3000D, A1200 PPC AOS4.0C

I'm on Google +
TheGoose is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 09:09 AM   #33
TheGoose
Defender of the Faith
Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75 Points: 13,413, Level: 75
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
TheGoose's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Moon
Posts: 1,458
Blog Entries: 9
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Yay! had to install the boring 020 version jpeg.library to get sgrab to work. Here are the results of this thread - the Corduroy Workbench:





__________________
G1200, A3000D, A1200 PPC AOS4.0C

I'm on Google +

Last edited by TheGoose; 12-19-2009 at 09:29 AM..
TheGoose is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 02:59 PM   #34
koshman
Technoid
Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32 Points: 2,884, Level: 32
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
koshman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prague, Czech Republic
Posts: 427
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Very nice! Thanks a lot for your effort.
__________________
- Radim

A1200D - 68060/80, 64MB RAM, 4GB CF, Buffalo WLAN card
A3000D - 68030/25, 16MB RAM, Cybervision 64/3D, X-Surf
A500 - 68000/7, 2,5MB RAM
koshman is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 07:51 PM   #35
amigadave
Lifetime Member
Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
amigadave's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Big Bear Lake, CA
Posts: 3,577
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Okay guys and gals,

this thread and the one about work being completed on an unofficial BoingBag3 have motivated me to stop working on my current A3000 and A3000T projects and go back to my A1200/060/256mb Fast RAM & Blizzard SCSI.

I have just finished tearing it down to remove the 4gb hard drive and replace it with an 8gb Compact Flash card and IDE to CF adapter. The CF is now partitioned and formatted and I have installed AmigaOS3.9, but not the BoingBags 1 & 2 yet.

My question is, do I start at the beginning of this thread or should I install the unofficial "BoingBag 3" and then come back to this thread and install what is suggested here? Also, are there starting to be some conflicting alternative suggestions in this thread for what are the best patches and programs to install to get the best and fastest AGA Amiga setup?

Here are my complete specs for my system:

Late model A1200 - Oct 12th, 1995 stamped in ink inside the case top
Rev 1D4 Motherboard
Blizzard 1260 rev. II w/SCSI module and 256mb RAM
8gb CF card on internal IDE header via IDE-> CF adapter
IndivisionAGA 1200 connected to a 19" CRT
current display settings are 1440x400 w/64 color Workbench, but will look at 1024x768 HighGFX when I get it downloaded and installed
External Zip250 & CD-ROM connected to Blizzard SCSI module's external connector
Subway USB controller w/registered Poseidon stack & 4 USB ports (2 back & 2 side of case)
New AmigaKit floppy drive (bought at AmiWest 2009, thanks Matthew)
Wireless Network card for Miami Deluxe & IBrowse2.4

I think that is everything?

Advice on how to make this an ultimate and fast as possible AGA AmigaOS3.9 machine will be greatly appreciated.

Old-time Amiga user > then long time Amiga collector > now enjoying being an active Amiga user again.
__________________
How are you helping the Amiga community?
amigadave is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 08:32 PM   #36
Gulliver
Defender of the Faith
Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
 
Join Date: May 2007
Location: South of the south
Posts: 1,358
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

I am glad that BoingBag 3 has motivated people to use more their Amigas!

All recomendations are good, the choices you make should really depend on your point of view and Amiga usage. It is allways a good policy to try out things out first, and then decide based on results you get.

By the way, you ´ve got a very nice AGA setup!

PS: Has anyone tryed CybergraphX 4.x AGA driver on a 68k? How does it perform?
Gulliver is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 08:48 PM   #37
amigadave
Lifetime Member
Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
amigadave's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Big Bear Lake, CA
Posts: 3,577
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Quote:
Originally Posted by Gulliver View Post
I am glad that BoingBag 3 has motivated people to use more their Amigas!

All recomendations are good, the choices you make should really depend on your point of view and Amiga usage. It is allways a good policy to try out things out first, and then decide based on results you get.

By the way, you ´ve got a very nice AGA setup!

PS: Has anyone tryed CybergraphX 4.x AGA driver on a 68k? How does it perform?
I have the CybergraphX 4 CD here, so I can install the driver and let you know what it looks like using my IndivisionAGA if the two are compatible together.

The reason I asked my question is I, like many other returning Amiga users missed out on that period of time when most of the third party patches and improvements were being created, discussed and tested, so I have no knowledge of them except the recommendations I can get from other users who were active at that time and over the years have kept up with each new development for the Classic Amiga models and last improvements for OS3.9.

It is very easy to install something and screw up a perfectly good OS installation and it is sometimes hard to reverse such screw-ups. I had just such an occurrence this morning and I still don't know exactly what was the cause of the problem that took down my A1200. This was also a reason for me to take apart the A1200 and switch from the 4gb hard drive to the 8gb CF card as the 4gb hdd would no longer boot. I think it was the BoingBag 1 or 2 ROM updates, so I have not installed BoingBags yet until I read more in these threads. I was hoping that someone with a Blizzard 1260 and IndivisionAGA would chime in and offer to tell me what setup he/she is using and which patches, programs and utilities I should install to match their fast AGA setup. I am too tired and busy to keep using trial and error method, but that is what I will do if there is no easier way to get where I want to be.
__________________
How are you helping the Amiga community?
amigadave is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 08:59 PM   #38
Gulliver
Defender of the Faith
Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79 Points: 15,154, Level: 79
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
 
Join Date: May 2007
Location: South of the south
Posts: 1,358
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

I am sorry that my setup doesnt match your own, so i could help you out. But i am sure some Amiga user over here will be willing to give you a helping hand.

By the way, backups are a good habit that will save you more than half of those headaches!

Good luck!
Gulliver is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 03:29 PM   #39
amigadave
Lifetime Member
Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93 Points: 22,451, Level: 93
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
 
amigadave's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Big Bear Lake, CA
Posts: 3,577
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Quote:
Originally Posted by Gulliver View Post
I am sorry that my setup doesnt match your own, so i could help you out. But i am sure some Amiga user over here will be willing to give you a helping hand.

By the way, backups are a good habit that will save you more than half of those headaches!

Good luck!
Yeah, I am booting now from a ZIP100 optical disk, so I did have a backup. I am just anxious to get this done as quickly as possible so I can get back to a couple of other Amiga projects that are in pieces all over my kitchen table, the pool table and the game room coffee table and floor.

I was hoping when I saw the thread that someone had put everything into one neat package that I could install as easily as OS3.9 itself and just tweak a couple of settings to match my setup and be done with it. The idea of installing one component, testing, backing up and then repeating the process for the next component, when there may be 20 to 30 (or 50) different components required to be updated, added or patched is a very time consuming prospect for me.

Oh well, it will be worth it so here I go. I am going to start with a completely clean install of OS3.9 but can anyone tell me if I should, or should not check the "Install ROM updates" check box when running the BoingBag1 and BoingBag2 updates since I have a Blizzard 1260 accelerator board?

Edit: My old configuration of OS3.9 was on the hard drive when I bought this A1260 system and probably had BoingBags 1 & 2 already installed, but I installed them again to start the process of following the BoingBag3 installation instructions just in case they weren't installed. Then, when I connected a USB flashdrive to one of my USB ports on the Subway my A1200 crashed and it could not reboot, cold or warm. Something was screwed up and I was not sure what it was.
__________________
How are you helping the Amiga community?

Last edited by amigadave; 12-20-2009 at 03:35 PM..
amigadave is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2009, 05:53 AM   #40
NovaCoder
Premium Member
Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68 Points: 10,678, Level: 68
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
NovaCoder's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Oz
Posts: 1,536
Blog Entries: 2
Default Re: How to create a fast (but stable) OS3.9 AGA setup

Quote:
Originally Posted by amigadave View Post
Okay guys and gals,

this thread and the one about work being completed on an unofficial BoingBag3 have motivated me to stop working on my current A3000 and A3000T projects and go back to my A1200/060/256mb Fast RAM & Blizzard SCSI.

I have just finished tearing it down to remove the 4gb hard drive and replace it with an 8gb Compact Flash card and IDE to CF adapter. The CF is now partitioned and formatted and I have installed AmigaOS3.9, but not the BoingBags 1 & 2 yet.

My question is, do I start at the beginning of this thread or should I install the unofficial "BoingBag 3" and then come back to this thread and install what is suggested here? Also, are there starting to be some conflicting alternative suggestions in this thread for what are the best patches and programs to install to get the best and fastest AGA Amiga setup?
Yes as I said in my original post, install BB1, 2 and 3 first (although BB3 is now 'growing').

Quote:
Originally Posted by amigadave View Post
Here are my complete specs for my system:

Late model A1200 - Oct 12th, 1995 stamped in ink inside the case top
Rev 1D4 Motherboard
Blizzard 1260 rev. II w/SCSI module and 256mb RAM
8gb CF card on internal IDE header via IDE-> CF adapter
IndivisionAGA 1200 connected to a 19" CRT
current display settings are 1440x400 w/64 color Workbench, but will look at 1024x768 HighGFX when I get it downloaded and installed
External Zip250 & CD-ROM connected to Blizzard SCSI module's external connector
Subway USB controller w/registered Poseidon stack & 4 USB ports (2 back & 2 side of case)
New AmigaKit floppy drive (bought at AmiWest 2009, thanks Matthew)
Wireless Network card for Miami Deluxe & IBrowse2.4
Nice specs, yes HighGFX 1024x768 in 64 colours should run very well on your setup.

Have you thought about ditching the IDE (blanking it off) and using an external SCSI HD?

What about a power supply for that lot?
__________________
Life begins at 100 MIPS!


AmiWolf AGA, AmiSpear AGA, BOOM AGA, ZDOOM AGA, Odamex AGA, AmiQuake AGA, AmiQuake 2 AGA
NovaCoder is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
aga , stable , os39 , setup , fast , create

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump