amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 02:18 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

» Amiga.org » Amiga computer related discussion » Amiga Hardware Issues and discussion » chip ram A2000

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-28-2009, 04:57 PM   #1
stanlong
Too much caffeine
Points: 1,419, Level: 21 Points: 1,419, Level: 21 Points: 1,419, Level: 21
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 129
Default chip ram A2000

how do we add chip ram to an A2000
stanlong is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 05:16 PM   #2
Bazzaq
Technoid
Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Sep 2005
Location: Liverpool, UK.
Posts: 363
Default Re: chip ram A2000

try and get yourself a DKB megachip
DKB Megachip
__________________
--------------
A4000T 060@50/PPC@233/128MB,Prometheus/Voodoo3/Lan,DCE SD/FF,Prelude
Bazzaq is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 05:16 PM   #3
save2600
Premium Member
Points: 19,717, Level: 88 Points: 19,717, Level: 88 Points: 19,717, Level: 88
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
Join Date: Jul 2006
Location: Southern, WI USA
Posts: 3,102
Send a message via Yahoo to save2600
Default Re: chip ram A2000

You need a 3rd party 2MB Chip Ram Adapter by DKB or someone else (make sure it has 1mb memory on it), an 8375 Agnus and you might need to change a jumper setting on your motherboard.

This site as well as Amibay, Softhut and ePay are all good places to find these things.
__________________
Cash paid or will trade for loose and CIB Amiga games I need. Game manuals and boxes only too! Will purchase in large lots as well.
save2600 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 05:35 PM   #4
rkauer
Desperately needs a life
Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
rkauer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: São Leopoldo, RS, Brazil
Posts: 3,263
Send a message via MSN to rkauer
Default Re: chip ram A2000


Depends on the motherboard revision: versions prior to 4.0 are terrible to add a new Agnus.

for newer boards, just a Megachip, MiniMegiChip or Megichip. Those are boards with the "updated" 8375 Agnus and one more Megabyte on it. Expect to pay around US$100 or more for one of those babies.

If your board is 6.0 or newer, there is a hack: piggybacking the same memory chips over the original ones, bending one of the address pins, adding a demux inside the Amiga and more important: adding a 8372AB Agnus (the one from the A3000).

The last Agnus is the only one compatible with the A2000.
__________________
Goodbye people.

I'll pop on from time to time, RL is acting up.
rkauer is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2009, 10:29 PM   #5
stanlong
Too much caffeine
Points: 1,419, Level: 21 Points: 1,419, Level: 21 Points: 1,419, Level: 21
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 129
Default Re: chip ram A2000

not sure of the word demux
Quote:
rkauer wrote:

Depends on the motherboard revision: versions prior to 4.0 are terrible to add a new Agnus.

for newer boards, just a Megachip, MiniMegiChip or Megichip. Those are boards with the "updated" 8375 Agnus and one more Megabyte on it. Expect to pay around US$100 or more for one of those babies.

If your board is 6.0 or newer, there is a hack: piggybacking the same memory chips over the original ones, bending one of the address pins, adding a demux inside the Amiga and more important: adding a 8372AB Agnus (the one from the A3000).

The last Agnus is the only one compatible with the A2000.
stanlong is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2009, 03:49 AM   #6
fiat1100d
Too much caffeine
Points: 6,284, Level: 51 Points: 6,284, Level: 51 Points: 6,284, Level: 51
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 140
Default Re: chip ram A2000

Demux = demultiplexer. Usually devices that, given a binary input, select the output related to that number. For example, a 3 to 8 decoder/demultiplexer has 3 bit binary input and thus can select one of eight outputs.

I think the demux is required for managing the additional memory bank.
fiat1100d is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
a2000 , chip , ram

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What A2000 MoBo can have 1MB chip RAM ? Amiga Hardware Issues and discussion 35 07-22-2010 08:53 AM
A2000 jumper to allow all 1 MB chip RAM gdanko Amiga Hardware Issues and discussion 2 03-02-2008 10:54 PM
Help: my A2000 doesn't like Mini Megi chip ram expansion! tradax Amiga Hardware Issues and discussion 2 04-08-2007 02:00 AM
Wanted to Buy: Agnus Chip for A2000 magnetic Amiga Hardware Issues and discussion 27 10-28-2006 02:49 AM
How to get 2Mb chip RAM on an A2000? ErrethAkbe Amiga Hardware Issues and discussion 11 12-17-2005 04:27 AM