amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 05:40 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Hardware Issues and discussion My 4000 just died - help!

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2008, 02:27 AM   #1
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default My 4000 just died - help!

Well, my 4000 has just died. It's a lovely machine and I want it to live again.

I removed the hard drive, plugged it into my PC and converted the drive into a hardfile image using WinUAE.

I put the drive back in the amiga (plastic shielding in place) and all works well.

I nudge the 'miggy. There's a "crack" shorting sound, a slight smell of troubled electronics, and the machine hangs. Quick check for a short, and can't see anything.

TUrn it off, turn it on in trepidation... Fans turn, drives spin, power LED dimly lights and... Black screen.

I strip the machine down it bare bones (CPU, memory, expansion riser card) and try again. Same again.

Check the PSU voltages. All look good, unfortunately. Damn.

It's dead.

I don't know what component has bitten the dust; I'm hoping it's something simple like an onboard fuse that's blown (ha)

Anyone in North England have a CPU card I can check so I can work out if it's the CPU card or motherboard that's dead?

I'm gutted. This machine is exactly how I want it, finally: OS3.9, scan doubler, piccolo SD64, warp engine, xsurf2... And it rather appears that I've killed it. I just wish I knew what has gone wrong

Any thoughts?
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 02:30 AM   #2
tokyoracer
Defender of the Faith
Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
tokyoracer's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,590
Blog Entries: 1
Default Re: My 4000 just died - help!

That does not sound good. Have you checked is the PSU is dead? If it dies the first time it's not a good idea to try and turn it on again if it's a power related issue in-case you fry the motherboard or other expensive components.
tokyoracer is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 02:40 AM   #3
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

I've checked the PSU voltages, and they're all as they should be.

I think something somewhere has shorted, but I can't see any obvious signs... No burn marks or the like. My guess would be that the drive carrier shorted on the back of the expansion card riser, as the insulating plastic has some tiny puncture marks in it (uh oh)

I wonder if there's any SMD fuses on the board. Worth a careful look, I think!
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 02:57 AM   #4
tokyoracer
Defender of the Faith
Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
tokyoracer's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,590
Blog Entries: 1
Default Re: My 4000 just died - help!

Sounds like a motherboard issue. Have you checked it out compleately? I mean visually.
tokyoracer is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 03:05 AM   #5
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

yes, however only a cursory looking over to check for shorts that are still there, signs of chip damage/blown chip...

I do have a magnifier lamp and intent to spend this evening going over the board to see if I can find a damaged track or similar. I'm also poring over the schematics.

I just wish I knew what is likely to have shorted. At first I thought (hoped) it was the PSU, but the voltages all seem right unfortunately
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 03:07 AM   #6
Bazzaq
Technoid
Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Sep 2005
Location: Liverpool, UK.
Posts: 363
Default Re: My 4000 just died - help!

Where about are you located??
__________________
--------------
A4000T 060@50/PPC@233/128MB,Prometheus/Voodoo3/Lan,DCE SD/FF,Prelude
Bazzaq is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 03:13 AM   #7
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

Leeds...

Thanks for all the help & support so far. What's so, so gutting is that I think I could have prevented this by triple checking the drive...
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 03:33 AM   #8
Bazzaq
Technoid
Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Sep 2005
Location: Liverpool, UK.
Posts: 363
Default Re: My 4000 just died - help!

The lincs amiga group is having a meeting in a week or so, 2nd feb i think, im sure someone there may be able to help you out with testing it. I am hopefully going myself, if so i could bring a cpu card/psu to test.
__________________
--------------
A4000T 060@50/PPC@233/128MB,Prometheus/Voodoo3/Lan,DCE SD/FF,Prelude
Bazzaq is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 03:46 AM   #9
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

I never knew they existed! Hmm, 150 mile round trip but if I can get the 4000 working it's well worth it. Thanks for the pointer, I'll get in touch.
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 04:04 AM   #10
Bazzaq
Technoid
Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43 Points: 4,685, Level: 43
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Sep 2005
Location: Liverpool, UK.
Posts: 363
Default Re: My 4000 just died - help!

:-)

Its further for me to go.. liverpool to lincoln and back in 1 day.

I have only been once so far, missed the last few but hoping to go the next one.

A few of them are on here.
__________________
--------------
A4000T 060@50/PPC@233/128MB,Prometheus/Voodoo3/Lan,DCE SD/FF,Prelude
Bazzaq is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 04:16 AM   #11
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

I can feel my wife's disdain already boring into me... Your doing *what* on Saturday?

Actually, damn, I probably can't get there - my wife'll be performing on-stage, and I doubt the kids (1 year old and 4 year old) will want to come with me, which leaves me rather stuffed.
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 04:19 AM   #12
tokyoracer
Defender of the Faith
Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
tokyoracer's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,590
Blog Entries: 1
Default Re: My 4000 just died - help!

Your probably best of sending the whole thing off.
tokyoracer is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 04:37 AM   #13
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

To whom?
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 04:50 AM   #14
tokyoracer
Defender of the Faith
Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
tokyoracer's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,590
Blog Entries: 1
Default Re: My 4000 just died - help!

Either someone local (who you can trust) or that place in France that everyone talks about. Sorry I can't help you much on stuff like this.

Either that or wait for the next Amiga meeting them guys have.
tokyoracer is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 05:02 AM   #15
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

ah, ok, cheers - I was actually going to send the motherboard to Anthony Hoffman prior to its death, as the audio output is dead.

From looking at the schematics, the 5v line is fused internally at 1.8A. I am hoping against hope that this fuse will be blown and, as if by magic, all my problems will be solved ;-)

Hey, I can hope can't I? :-D
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 05:03 AM   #16
tokyoracer
Defender of the Faith
Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69 Points: 11,135, Level: 69
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
tokyoracer's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,590
Blog Entries: 1
Default Re: My 4000 just died - help!

All i can say now really is I wish you the best of luck. :-)
tokyoracer is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 05:28 AM   #17
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

Thanks :-)

Looking at the schematics, I might be being a bit too optimistic... the fuse is only in the 5v_user line, not the generic 5v line. Damn.
chiark is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 06:37 AM   #18
arkpandora
Technoid
Points: 6,319, Level: 51 Points: 6,319, Level: 51 Points: 6,319, Level: 51
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
arkpandora's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Namur, Belgium.
Posts: 261
Default Re: My 4000 just died - help!

Hi,

Broken Amigae are always a sad experience. I wish you good luck with yours.

In a few weeks I will bring my broken machines by car to Amiga Center in France, as I haven't the skills to repair them myself. If I may help, for example by collecting other Amiga hardware (around or on the way) in exchange for sharing of travel expenses, just contact me. I live in Belgium.
arkpandora is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 07:08 AM   #19
MadMonkey
Merely Curious
Points: 1,171, Level: 18 Points: 1,171, Level: 18 Points: 1,171, Level: 18
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 17
Default Re: My 4000 just died - help!

I have a spare card you can test. Although I'd prefer to test your cards in my machine. Just in case

I'll be visiting my brother in Leeds w/e 2nd Feb so let me know.
MadMonkey is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 07:22 AM   #20
chiark
Technoid
Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52 Points: 6,424, Level: 52
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 304
Default Re: My 4000 just died - help!

ArkPandora, thanks for that. I think I'll end up sending my dead 3000 (it's been dead for coming on for 13 years now) to Anthony Hoffman along with the 4000 for audio repair, but it might make more sense to use AmigaCenter as they're a bit more local!

MadMonkey, it'd be great if you can test my warpengine in your machine: if that's working, then it's the riser card, or motherboard, or PSU. Narrows it down a bit .
chiark is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
4000 , died

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Has my A3000 died? Gwion Amiga Hardware Issues and discussion 32 06-09-2008 12:41 AM
A4000d Died scuzzb494 Amiga Hardware Issues and discussion 14 02-18-2007 07:02 AM
parnet died orange Amiga Hardware Issues and discussion 6 09-27-2004 11:53 AM
Monitor died... what now? textory Amiga Hardware Issues and discussion 6 08-06-2004 12:09 PM
My A4000 has died Aniway Amiga Hardware Issues and discussion 5 09-18-2003 10:53 PM