amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 04:28 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Software Issues and Discussion Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Amiga Software Issues and Discussion This forum exists for the discussion of the use, issues with, and fun brought about by classic and next generation Amiga software.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-20-2007, 05:51 AM   #1
pjhutch
Technoid
Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
pjhutch's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: West Yorks, England.
Posts: 440
Send a message via AIM to pjhutch Send a message via MSN to pjhutch Send a message via Yahoo to pjhutch
Default Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

I am thinking of starting an unofficial AmigaOS 4 for Classics FAQ on my website.

If you have any ideas or Q&A entries you have, can you reply here so I add them to the web site.

The AmigaOS 3.9 FAQ can be found here:
http://www.gregdonner.org/os39faq/os39faq.html

My website is:
http://www.pcguru.plus.com
__________________
Peter Hutchison
http://www.pcguru.plus.com/
pjhutch is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 06:47 AM   #2
orange
Kindred of Babble-on
Points: 19,844, Level: 88 Points: 19,844, Level: 88 Points: 19,844, Level: 88
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
 
orange's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Yugoslavia
Posts: 2,586
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Q: When will it run on Mac%&$#?@!%&$#?@!%&$#?@!%&$#?@!osh?
A: Never.
:-P


on a serious note, you should probably put requirements first..
__________________
This message has been digitally remastered.
orange is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 07:55 AM   #3
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
pjhutch wrote:
I am thinking of starting an unofficial AmigaOS 4 for Classics FAQ on my website.

If you have any ideas or Q&A entries you have, can you reply here so I add them to the web site.

The AmigaOS 3.9 FAQ can be found here:
http://www.gregdonner.org/os39faq/os39faq.html

My website is:
http://www.pcguru.plus.com
Great idea mate. I think both of your links are very useful 8-)



OS4 question:-

How do I get my ToolsDaemon to work in OS4?

(I've put the usual files from my OS3.9 system into S, L, Prefs and WBStartup but OS4 just hangs when I attempt to use it)





__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 10:12 AM   #4
pjhutch
Technoid
Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
pjhutch's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: West Yorks, England.
Posts: 440
Send a message via AIM to pjhutch Send a message via MSN to pjhutch Send a message via Yahoo to pjhutch
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

ToolsDaemon is a hack of a program and not really a WB friendly program. Have you tries ToolManager instead or Dopus Megallan?
__________________
Peter Hutchison
http://www.pcguru.plus.com/
pjhutch is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 10:37 AM   #5
Methuselas
Kindred of Babble-on
Points: 13,657, Level: 76 Points: 13,657, Level: 76 Points: 13,657, Level: 76
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
 
Methuselas's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Angeles California
Posts: 2,154
Blog Entries: 1
Send a message via ICQ to Methuselas Send a message via AIM to Methuselas Send a message via MSN to Methuselas Send a message via Yahoo to Methuselas
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Correct me if I'm wrong, but wasn't TD *ADDED* to OS4? o_O
__________________
'Using no way as way. Having no limitation as limitation.' - Bruce Lee

'No, sorry. I don't get my tits out. They're not actually real, you know? Just two halves of a grapefruit...' - Miki Berenyi

'Evil will always triumph because good is dumb.' - Dark Helmet

'And for future reference, it might be polite to ask someone if you can quote them in your signature, rather than just citing them to make a sales pitch.' - Karlos. (I didn't ask, obviously......)
Methuselas is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 11:52 AM   #6
pjhutch
Technoid
Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
pjhutch's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: West Yorks, England.
Posts: 440
Send a message via AIM to pjhutch Send a message via MSN to pjhutch Send a message via Yahoo to pjhutch
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Ihave no idea what is included with AmigaOS 4 so I cannot confirm that.

Has any one got a directory listing of what is on the CD?
__________________
Peter Hutchison
http://www.pcguru.plus.com/
pjhutch is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 01:08 PM   #7
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
Methuselas wrote:
Correct me if I'm wrong, but wasn't TD *ADDED* to OS4?
I am unable to find it in my OS4 installation mate.


Quote:
pjhutch wrote:
Has any one got a directory listing of what is on the CD?
Here's a grab of DirectoryOpus4 (OS4 version :-D) showing the contents of the OS4 CD. No sign of ToolsDaemon anywhere in there....



Just to clarify exactly what I am looking for, this screengrab shows the 4 components of the ToolsDaemon that has worked brilliantly in OS3.9....



The original ToolsDaemon gave one extra menu called 'Utils'. By some fluke I was able to add more titles which went right across the top of the Workbench screen. Hence, I could launch many more progs and utils without even having to open up a partition.

Here is one of my 'ToolsDaemon.menu' files:-

TITLE Utils
ITEM DirectoryOpus
(WB) "Workopus/DirectoryOpus" []
ITEM HiFi
(WB) "Workbench3.9:Utilities/Amplifier/Amplifier" []
ITEM ADF-Blitzer
(WB) "Work:Tools/ADF-Blitzer/ADF-Blitzer" []
ITEM Wordworth4SE
(WB) "Work:Productivity/Textprocessing/Wordworth" []
ITEM PPaint
(WB) "Work:Productivity/Graphics/PPaint" []
ITEM PlayCD
(WB) "Work:IDEfix97/PlayCD/PlayCD" []
ITEM PlayCD-OS3.9
(WB) "Workbench3.9:Utilities/PlayCD" []
ITEM Super-Duper
(WB) "Work:Tools/Super/Super" []
ITEM CyberGrab
(WB) "Work:CyberGrab/CyberGrab" []
ITEM TextEngine
(WB) "Work:Tools/TextEngine/TextEngine" []
ITEM Quarterback Tools
(WB) "Work:Tools/QB_Tools/Quarterback Tools" []
ITEM VidiAmiga12
(WB) "Work:Tools/VidiAmiga12/VidiAmiga12" []
ITEM IconCopy
(WB) "Work:Tools/IconCopy/IconCopy" []
ITEM Doubler
(WB) "Work:Tools/Copy/Doubler" []
ITEM Xcopy
(WB) "Work:Tools/Copy/XcopyPro94" []
ITEM ABackup
(WB) "Work:Tools/ABackup/ABackupEnglish" []
ITEM PC Disk
(WB) "Workbench3.9:Storage/DOSDrivers/PC0" []
ITEM RAD Disk
(WB) "Workbench3.9:Storage/DOSDrivers/RAD" []
ITEM Packmaster
(WB) "Work:Packmaster" []
ITEM HDToolBox
(WB) "Work:HDToolBox" []
ITEM Workbench
(WB) "Workbench3.9:Prefs/Workbench" []
ITEM PhotoAlbum
(WB) "Work:PhotoAlbum/PhotoAlbum" []
ITEM MD51
(WB) "Workbench3.9evs/DOSDrivers/DB-store/MD51" []
ITEM WhichAmiga
(WB) "Work:WhichAmiga/WhichAmiga" []
ITEM SysInfo
(WB) "Work:sysinfo/SysInfo" []
ITEM FindDevice
(WB) "Work:IDEfix97/FindDevice" []
ITEM ProGRAB24
(WB) "Work:ProGRAB24/ProGRAB24" []
ITEM ScreenMode
(WB) "Workbench3.9:Prefs/ScreenMode" []
ITEM IoTools
(WB) "Workbench3.9:Tools/IoTools" []
ITEM Eject
(WB) "Work:IDEfix97/Eject" []
ITEM Collector
(WB) "Work:Collector3.5/Collector" []
ITEM Thumb
(WB) "Work:PicShow/Thumb" []
ITEM Changer
(WB) "Ram Disk:Changer" []
ITEM WBPattern
(WB) "Workbench3.9:Prefs/WBPattern" []
ITEM Shell
(WB) "Workbench3.9:System/Shell" []
TITLE Internet
ITEM Miami
(WB) "Work:Internet/Miami/Miami" []
ITEM YAM
(WB) "Work:Internet/E-Mail/YAM" []
ITEM Voyager
(WB) "Work:Internet/WWW/Voyager/V" []
ITEM AWeb
(WB) "Workbench3.9:Internet/AWeb3SE/AWeb-II" []
END

EDIT - ToolsDaemon.menu list shortened as it was so looooooooooong!


Thanks in advance for your help


__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 02:31 PM   #8
SCabit
Merely Curious
Points: 2,735, Level: 31 Points: 2,735, Level: 31 Points: 2,735, Level: 31
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 13
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

I have ToolsDaemon working perfectly on my Amiga1 under OS4. It is Toolsdaemon version 2.1b ... I seem to recall previous versions not working properly. I have several hundred additional menu items listed in my toolsdaemon config file.... not sure why it wouldn't work with classic.

Scott
SCabit is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 04:01 PM   #9
weirdami
Desperately needs a life
Points: 18,816, Level: 86 Points: 18,816, Level: 86 Points: 18,816, Level: 86
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
weirdami's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 3,764
Blog Entries: 1
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

@pjhutch

Quote:
Has any one got a directory listing of what is on the CD?
As the maintainer of a FAQ on OS4, I think you should buy OS4.
__________________
----
Binding Polymer: Keeping you together since 1892.
weirdami is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 04:51 PM   #10
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Hmmm..... I just remembered how I got ToolsDaemon to work after I upgraded form OS3.5 to OS3.9. I had to hold down the right mouse button and select 'Backdrop' from the heading 'Workbench' at the top left of the screen. After which ToolsDaemon would work ok. I just did the same for OS4 and ToolsDaemon worked on that too :-)

(not the ideal solution though :inquisitive

Back then I eventually managed to get a patch for ToolsDaemon in OS3.9, so now I just need one for OS4 (or an OS4 specific version of ToolsDaemon)


@ SCabit

Would you have a link to version 2.1b please as I can't see it here:-

http://aminet.net/search?name=toolsdaemon
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 07:44 PM   #11
AMC258
Cult Member
Points: 3,721, Level: 38 Points: 3,721, Level: 38 Points: 3,721, Level: 38
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 877
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
As the maintainer of a FAQ on OS4, I think you should buy OS4.
No! Those who benefit from the FAQ should pitch in and buy it for him!

Oh, and here's the link for 2.1b.
__________________
Get up! Get up! Get outta here! GONE!
- Bob Uecker
AMC258 is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 11:12 PM   #12
Methuselas
Kindred of Babble-on
Points: 13,657, Level: 76 Points: 13,657, Level: 76 Points: 13,657, Level: 76
Activity: 13% Activity: 13% Activity: 13%
 
Methuselas's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Angeles California
Posts: 2,154
Blog Entries: 1
Send a message via ICQ to Methuselas Send a message via AIM to Methuselas Send a message via MSN to Methuselas Send a message via Yahoo to Methuselas
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

That's what it was. 2.1b was an arrexx version or something that was no longer a hack, as of 3.9 (I don't have my Amithlon box up anymore). You can use a trick menu editor that was, IMO way nicer than the original.
__________________
'Using no way as way. Having no limitation as limitation.' - Bruce Lee

'No, sorry. I don't get my tits out. They're not actually real, you know? Just two halves of a grapefruit...' - Miki Berenyi

'Evil will always triumph because good is dumb.' - Dark Helmet

'And for future reference, it might be polite to ask someone if you can quote them in your signature, rather than just citing them to make a sales pitch.' - Karlos. (I didn't ask, obviously......)
Methuselas is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2007, 11:28 PM   #13
tomazkid
Too much caffeine
Points: 6,198, Level: 51 Points: 6,198, Level: 51 Points: 6,198, Level: 51
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
 
tomazkid's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 123
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
pjhutch wrote:
I am thinking of starting an unofficial AmigaOS 4 for Classics FAQ on my website.

If you have any ideas or Q&A entries you have, can you reply here so I add them to the web site.

The AmigaOS 3.9 FAQ can be found here:
http://www.gregdonner.org/os39faq/os39faq.html

My website is:
http://www.pcguru.plus.com
Some useful info in this thread at aw.net as well.
tomazkid is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 02:37 AM   #14
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
Methuselas wrote:
You can use a trick menu editor that was, IMO way nicer than the original.
Do you mean like being able to right click anywhere on the screen to get a menu? You can do this in OS4 but with ToolsDaemon installed as well you have access to all those menus too.


@ AMC258

Thanks mate, but that link goes to 'ToolsDaemon21a.lha'. Hope you get your OS4 soon if you haven't already got it.


__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 03:45 AM   #15
DrValkyer
Hobbyist
Points: 3,276, Level: 35 Points: 3,276, Level: 35 Points: 3,276, Level: 35
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
 
DrValkyer's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 52
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

"4. Can I use my PCI Expansion boards?

Yes, you can use expension boards such as the Mediator, Prometheus, Infinitive and RBM Onboard expanson cards. There are limitations with some peripherals
which use DMA to access memory and onboard cache which will not work on Amiga OS 4. "

So is there any possibility to hack AOS4 to use DMA? By AOS3 drivers or something??? Doesn't it mean then lack of PCI-sound? :-?
DrValkyer is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 07:04 AM   #16
Framiga
Energizer Bunny of Babble
Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84
Activity: 7% Activity: 7% Activity: 7%
 
Framiga's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 4,085
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

apply this patch

http://aminet.net/util/boot/ToolsDaemon22.lha

to the 2.1a and it should work
Framiga is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 07:53 AM   #17
weirdami
Desperately needs a life
Points: 18,816, Level: 86 Points: 18,816, Level: 86 Points: 18,816, Level: 86
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
weirdami's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 3,764
Blog Entries: 1
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

@AMV258

Quote:
No! Those who benefit from the FAQ should pitch in and buy it for him!
Well, if that's how it works, then I'm starting a quad core mac pro FAQ right now!
__________________
----
Binding Polymer: Keeping you together since 1892.
weirdami is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 08:20 AM   #18
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
Framiga wrote:
apply this patch

http://aminet.net/util/boot/ToolsDaemon22.lha

to the 2.1a and it should work
That has fixed it thank you very much Famiga

I did think about doing that this morning, but then I thought "Naaaa!"

Cheers for the nudge
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2007, 08:56 AM   #19
TetiSoft
Merely Curious
Points: 1,165, Level: 18 Points: 1,165, Level: 18 Points: 1,165, Level: 18
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
DrValkyer wrote:
"4. Can I use my PCI Expansion boards?

Yes, you can use expension boards such as the Mediator, Prometheus, Infinitive and RBM Onboard expanson cards. There are limitations with some peripherals
which use DMA to access memory and onboard cache which will not work on Amiga OS 4. "

So is there any possibility to hack AOS4 to use DMA? By AOS3 drivers or something??? Doesn't it mean then lack of PCI-sound? :-?
Have a look at the official OS4Classic compatibility list.
OS4 does support DMA, nobody needs to hack OS4 to use DMA,
however, the OS4 PCI drivers which require DMA to main
memory and which were included with OS4 for AOne are not
included with OS4Classic because the existing PCI solutions
for classic Amigas dont support DMA to main memory (and/or
dont support 3.3V only PCI cards). The GRex should support
DMA to main memory but OS4 cant support the GRex.

The Mediator supports DMA to gfx board memory, the existing
Elbox drivers use this feature and are copying the data
between main memory and gfx board memory. Its possible to
use the Elbox drivers when you disable all OS4 PCI drivers
and install a gfx board in the Mediator.

OS4Classic includes a driver for the Terratec 128i PCI
sound card, it is mentioned on the compatibility list.

Correct me when I'm wrong, I assume that PCI slots on
Infinitive and RBM daughter boards are "passive" slots
which require a PC bridgeboard to be usable, the Amiga
side cant access those PCI slots.
TetiSoft is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2007, 06:03 PM   #20
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

EDIT - reposted question elsewhere :-D

Quote:
If you have any ideas or Q&A entries you have, can you reply here so I add them to the web site.


Q. Does your OS4 boot partition need to be within the first 4GB of the hard drive.

A. Yes
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
unofficial , starting , faq , classic , amigaos

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB: AmigaOS 4 Classic kidkoala Amiga Marketplace 1 02-08-2009 03:31 PM
AmigaOS 4.0 for Classic Amiga available now!!!!!!!! A1260 General chat about Amiga topics 129 12-05-2007 03:56 PM
Is there any use for a PPC with just classic AmigaOS? McVenco Amiga Hardware Issues and discussion 16 10-31-2006 02:01 PM
Unofficial AmigaOS 3.5 Promotion Tape Orjan General chat about Amiga topics 54 07-24-2006 02:39 AM
New (unofficial) AmigaOS homepage DJBase General chat about Amiga topics 26 12-07-2005 04:15 PM