amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 10:14 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

» Amiga.org » Amiga computer related discussion » Amiga Hardware Issues and discussion » Pale grey screen with FastATA connected

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-25-2006, 05:18 AM   #1
motorollin
Premium Member
Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100
Activity: 54% Activity: 54% Activity: 54%
 
motorollin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8,666
Default Pale grey screen with FastATA connected

I managed to get my FastATA connected along with a hard drive and CD-ROM. I reconnected my Mediator and my 060 and powered up, and all I got was a pale grey screen. I didn't get the rainbow screen of the Blizzard initialising. I disconnected the FastATA, put my ROM chips back on the motherboard and powered up again and it worked fine. What would a pale grey screen normally mean?

--
moto
motorollin is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2006, 05:53 AM   #2
Ohforf
Hobbyist
Points: 2,615, Level: 31 Points: 2,615, Level: 31 Points: 2,615, Level: 31
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 69
Send a message via MSN to Ohforf
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

Information about self-test and Screen colors
can be found at http://www.amigahistory.co.uk/selftest.html
Ohforf is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2006, 06:08 AM   #3
JaXanim
Defender of the Faith
Points: 7,853, Level: 59 Points: 7,853, Level: 59 Points: 7,853, Level: 59
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,120
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

The double-decker arrangemant for fitting the FastATA into the motherboard and the ROMs into the FastATA is a known weak point. Elbox supply a couple of cable ties to pull everything tightly together. I'd double-check the seatings. Oh, and ensure each ROM is in the proper socket ;-)

Cheers,

JaX

[EDIT: Ignore, I see you have two threads on this.]
__________________
Be inspired! It\'s back!
JaXanim is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2006, 08:30 AM   #4
motorollin
Premium Member
Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100
Activity: 54% Activity: 54% Activity: 54%
 
motorollin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8,666
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

I've spoken to Matthew at Amigakit and he reckons the socket isn't connected firmly over Gayle. I didn't remove the motherboard from the case before fitting so couldn't push down very hard to fit it. I'm going to try removing the motherboard and see if I can get it working out of the case, then rebuild everything.

--
moto
motorollin is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2006, 11:15 AM   #5
JaXanim
Defender of the Faith
Points: 7,853, Level: 59 Points: 7,853, Level: 59 Points: 7,853, Level: 59
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,120
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

When the gizmo is properly fitted on the Gayle chip, the outer body is in direct contact with the motherboard. Goes on with a 'snap'.

JaX
__________________
Be inspired! It\'s back!
JaXanim is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2006, 04:56 PM   #6
Tahoe
VIP / Donor
Points: 8,974, Level: 63 Points: 8,974, Level: 63 Points: 8,974, Level: 63
Activity: 10% Activity: 10% Activity: 10%
 
Tahoe's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Wilnis, The Netherlands
Posts: 967
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

Quote:
motorollin wrote:
I've spoken to Matthew at Amigakit and he reckons the socket isn't connected firmly over Gayle. I didn't remove the motherboard from the case before fitting so couldn't push down very hard to fit it. I'm going to try removing the motherboard and see if I can get it working out of the case, then rebuild everything.
Very likely, had exactly the same thing happen to me. The edge of the socket that goes over gayle should indeed touch the motherboard on all four sides, however it doesn't always snap in place. Also check the seating of the board in the ROM sockets, these are prone to work their way out, that is just why elbox supplied a tie-wrap...
__________________
Greetings from Wilnis, The Netherlands
Now owning ALL Amiga models and most; if not all; flavours of them...My Amiga Museum
Tahoe is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2006, 03:00 AM   #7
motorollin
Premium Member
Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100
Activity: 54% Activity: 54% Activity: 54%
 
motorollin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8,666
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

I took my motherboard out this morning so I could see what I was doing. I reconnected the FastATA and made sure the ROM socket was pushed all the way down and the Gayle connector was touching the motherboard on all four sides, and the machine booted to the early startup screen.

The motherboard is still sitting on my desk with just my Mediator and 060 connected, with the ATX connector from the PSU connected to the Mediator. The only problem is that the machine won't detect a hard disk connected to the FastATA. The cable is in the correct orientation and the jumper setting is correct. Any ideas? I was wondering if it was due to the pin that connects to the Amiga's internal IDE bus, but I don't know what this does, or whether it could cause this problem if not connected properly?

--
moto
motorollin is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2006, 03:26 AM   #8
JJ
Lifetime Member
Points: 20,262, Level: 89 Points: 20,262, Level: 89 Points: 20,262, Level: 89
Activity: 14% Activity: 14% Activity: 14%
 
JJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Wales, UK
Posts: 3,685
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

I cant remeber if the cbale not being connected to the pin on the original ide port stops drives being seen. afaik its just so your read hdd light works when drives on the powerflyer are being accessed

I had a lot of troublr many years ago with a powerflyer. what drives you got connected. 3.5 or 2.5 inch ?
__________________
“We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.” - George Bernard Shaw

Xbox Live: S0ulA55a551n2

Registered MorphsOS 3.4 user
JJ is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2006, 05:14 AM   #9
motorollin
Premium Member
Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100
Activity: 54% Activity: 54% Activity: 54%
 
motorollin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8,666
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

I had an email from Matthew at Amigakit this morning. He confirmed what you said that the pin that connects to the IDE interface is just to make the HDD light work. I'll try with it disconnected just in case I connected it wrong. If it still doesn't work I'll triple check the IDE cabling, though I'm sure I connected it right.

--
moto
motorollin is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 08:36 AM   #10
JJ
Lifetime Member
Points: 20,262, Level: 89 Points: 20,262, Level: 89 Points: 20,262, Level: 89
Activity: 14% Activity: 14% Activity: 14%
 
JJ's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Wales, UK
Posts: 3,685
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

what drives you got connected, you had any joy, i seem to remeber if you had a 2.,5inch connected, and another drive or cd-rom, it would not see anything
__________________
“We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.” - George Bernard Shaw

Xbox Live: S0ulA55a551n2

Registered MorphsOS 3.4 user
JJ is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 09:01 AM   #11
motorollin
Premium Member
Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100 Points: 32,860, Level: 100
Activity: 54% Activity: 54% Activity: 54%
 
motorollin's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 8,666
Default Re: Pale grey screen with FastATA connected

Quote:
JJ wrote:
what drives you got connected, you had any joy, i seem to remeber if you had a 2.,5inch connected, and another drive or cd-rom, it would not see anything
Just a 3.5" hard drive set to master. I've given up with it now. I'm going to try and get rid of the FastATA and get a SCSI kit for my Blizzard 1260. Thanks anyway for the help!

--
moto
motorollin is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
connected , fastata , grey , pale , screen

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
All grey.. GREY i tell you! J_Biscuit Amiga Hardware Issues and discussion 15 12-10-2007 05:40 PM
A2000 don't boot, appear a grey screen rkauer Amiga Hardware Issues and discussion 6 10-19-2006 09:30 PM
Grey bar on a.org motorollin Amiga.org Discussion and Site Feedback 0 01-31-2006 12:11 AM
Grey Screen A4000 Argus Amiga Hardware Issues and discussion 8 01-15-2006 12:26 PM
Grey screen and won't reset with keyboard amigadave Amiga Hardware Issues and discussion 2 07-29-2005 10:18 PM