amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 12:25 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

» Amiga.org » Amiga computer related discussion » Amiga Hardware Issues and discussion » 68010 plcc in a600...is it possible?

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-17-2008, 02:09 PM   #1
DoogUK
Technoid
Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 344
Send a message via AIM to DoogUK
Default 68010 plcc in a600...is it possible?

anyone know if this can be done? and if so is it just a straight swap?
__________________
a1200T/040@40/64mb/10 gig/CWB
a600/3.5mb/3.25gb
a1200/blizz 040@40/128mb/4gb compact flash/CWB A4000/40
DoogUK is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:12 PM   #2
Krusher
Technoid
Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2003
Posts: 450
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

The overall speed gain compared to the 68000 was below 10% in practice, so it did not make much sense to upgrade the 68000 CPU with the 68010, even though the two were pin-compatible.

The 68010 was not 100% software compatible with the 68000. The most problematic difference was the exception stack frame.

Quote from Wikipedia.
Krusher is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:19 PM   #3
rkauer
Desperately needs a life
Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
rkauer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: São Leopoldo, RS, Brazil
Posts: 3,263
Send a message via MSN to rkauer
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

It can be done as a DIY project.

Simply buy a PLCC or even a DIL 68010, build a little board with a 68000 socket on the underside and route the disable_CPU pin to ground or to a switch (to provide fall-back) and route all other pins to the "new" 68010.

Simple enough.

But Krusher is right: it will enhances the CPU speed to 10%, nothing more, and will develop a lot of incompatibilities (specially in games).
__________________
Goodbye people.

I'll pop on from time to time, RL is acting up.
rkauer is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:22 PM   #4
Krusher
Technoid
Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2003
Posts: 450
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

I had a dual cpu board on my Amiga 500, with 68000 and 68010, but I don't remember why. Not for speed though. Ugh, those late '80's seem a long time ago.
Krusher is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:23 PM   #5
DoogUK
Technoid
Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 344
Send a message via AIM to DoogUK
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

thanks for the info...think i will keep it stock then.
__________________
a1200T/040@40/64mb/10 gig/CWB
a600/3.5mb/3.25gb
a1200/blizz 040@40/128mb/4gb compact flash/CWB A4000/40
DoogUK is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:26 PM   #6
DoogUK
Technoid
Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 344
Send a message via AIM to DoogUK
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

accelerators are so rare these days for the 600....just wanted to give mine a little boost.
__________________
a1200T/040@40/64mb/10 gig/CWB
a600/3.5mb/3.25gb
a1200/blizz 040@40/128mb/4gb compact flash/CWB A4000/40
DoogUK is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:31 PM   #7
Krusher
Technoid
Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47 Points: 5,470, Level: 47
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: May 2003
Posts: 450
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

Hmm, something sinks in, I think I had the dual board for some weird demo or something that could only run with the 68010. Other then that, it's just not worth the problems.
Krusher is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:36 PM   #8
rkauer
Desperately needs a life
Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
rkauer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: São Leopoldo, RS, Brazil
Posts: 3,263
Send a message via MSN to rkauer
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

Want to boost it?

Add some FAST RAM and you're in business! Adding more RAM to your system makes it gain a boost performance over 100% (guaranteed!).

Don't know how to buy/ how to make one?

Look at this thread!

Or directly to the author's page:
Linky link
__________________
Goodbye people.

I'll pop on from time to time, RL is acting up.
rkauer is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 02:48 PM   #9
DoogUK
Technoid
Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27 Points: 2,067, Level: 27
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 344
Send a message via AIM to DoogUK
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

i like the idea of 8 meg in my 600 miggy.....but i am seriously dangerous with a soldering iron.
__________________
a1200T/040@40/64mb/10 gig/CWB
a600/3.5mb/3.25gb
a1200/blizz 040@40/128mb/4gb compact flash/CWB A4000/40
DoogUK is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 03:11 PM   #10
rkauer
Desperately needs a life
Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69 Points: 10,960, Level: 69
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
rkauer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: São Leopoldo, RS, Brazil
Posts: 3,263
Send a message via MSN to rkauer
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

Quote:
DoogUK wrote:
i like the idea of 8 meg in my 600 miggy.....but I am seriously dangerous with a soldering iron.
So ask to LordV to solder the PLCC chip and socket for you. Or give the pieces & bits to someone who have the skills to do it for you.
__________________
Goodbye people.

I'll pop on from time to time, RL is acting up.
rkauer is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 03:35 PM   #11
cv643d
Defender of the Faith
Points: 10,779, Level: 68 Points: 10,779, Level: 68 Points: 10,779, Level: 68
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
cv643d's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Sweden
Posts: 1,195
Blog Entries: 1
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

Can you make a PLCC converter and then route pins to an A500 accelerator?
__________________
Amiga articles
"New shell. It was finished a while back, but I still see bugs, haha" - SSolie
cv643d is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2008, 03:59 PM   #12
quenthal
Technoid
Points: 9,767, Level: 66 Points: 9,767, Level: 66 Points: 9,767, Level: 66
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
quenthal's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Helsinki, Finland
Posts: 397
Send a message via ICQ to quenthal
Default Re: 68010 plcc in a600...is it possible?

Quote:
Krusher wrote:
I had a dual cpu board on my Amiga 500, with 68000 and 68010, but I don't remember why. Not for speed though. Ugh, those late '80's seem a long time ago.
Doesn't 68010 give you some advantage compared to 68000 with WHDLoad? Possibility to return WB after game or something like that?

EDIT - clip from whdload readme: "68010+ is recommended because some installs require the VBR for the 'quit by a key' feature"
quenthal is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
plcc , a600is , a600

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rare 68882 40 mhz PLCC FPU tabuhuso Amiga Marketplace 0 01-16-2009 04:05 PM
Where to buy a 68882 40MHz PLCC? mingle Amiga Hardware Issues and discussion 7 11-05-2008 03:04 PM
PLCC extraction help! Amiga Hardware Issues and discussion 7 05-25-2008 07:50 PM
A600 with a 68010 CPU? a1200 Amiga Marketplace 2 04-20-2008 10:16 AM
PLCC FPU Wanted r6stu Amiga Marketplace 1 11-14-2007 03:12 PM