amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 02:14 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Software Issues and Discussion Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Amiga Software Issues and Discussion This forum exists for the discussion of the use, issues with, and fun brought about by classic and next generation Amiga software.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-24-2007, 02:16 AM   #21
TetiSoft
Merely Curious
Points: 1,165, Level: 18 Points: 1,165, Level: 18 Points: 1,165, Level: 18
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
A4000_Mad wrote:
Q. Does your OS4 boot partition need to be within the first 4GB of the hard drive.

A. Yes
This answer applies to the internal IDE port.
When the boot partition is e.g. located on a
SCSI drive and the FlashROM version of the device
driver has no 4GB problem, the answer would be "No".
TetiSoft is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2007, 03:55 AM   #22
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Oh, ok thanks TetiSoft,

I learn it from a book :-D

Quote:
AmigaOS4 Quickstart Guide wrote:

You should use a completely blank, freshly formatted partition, and it must be within the first four gigabytes of the drive (otherwise the ROM SCSI device may not find it). It must use a file system that allows long file names.
8-) Merry Xmas
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 07:59 AM   #23
pjhutch
Technoid
Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
pjhutch's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: West Yorks, England.
Posts: 440
Send a message via AIM to pjhutch Send a message via MSN to pjhutch Send a message via Yahoo to pjhutch
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Could any one provide me with the following information to add to my AOS 4 FAQ:

a) A complete feature list.
b) A Complete directory listing of the files as a text file(eg dir all >list.txt) of the CD.

Thanks!

Also, can anyone confirm the following?

a) AmigaOS 3.x can use Phase 5's ppc library and/or Haage & Partner's WarpUp library. Are either of these emulated in AOS 4 or does it have its own system for running pre-AOS4 PPC titles?

b) What graphics support does it use? P96 or CGFX or both?

c) Does it support 3D graphics? OpenGL, Warp3D?

__________________
Peter Hutchison
http://www.pcguru.plus.com/
pjhutch is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 08:33 AM   #24
Framiga
Energizer Bunny of Babble
Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84
Activity: 7% Activity: 7% Activity: 7%
 
Framiga's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 4,085
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

"a) AmigaOS 3.x can use Phase 5's ppc library and/or Haage & Partner's WarpUp library. Are either of these emulated in AOS 4 or does it have its own system for running pre-AOS4 PPC titles?"

Nope

"b) A Complete directory listing of the files as a text file(eg dir all >list.txt) of the CD."

a full dirlist on the net, is not a good idea if you ask me!

... P96 only
Framiga is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2007, 04:20 PM   #25
pjhutch
Technoid
Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65 Points: 9,508, Level: 65
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
pjhutch's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: West Yorks, England.
Posts: 440
Send a message via AIM to pjhutch Send a message via MSN to pjhutch Send a message via Yahoo to pjhutch
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Humm,

a) Which pre-OS4 PPC software can run on AmigaOS 4? Games? Apps? or will they have to be re-written?

b) I wasn't planning on uploading the list to the net, but will help me develop the FAQ further using it and answer any questions..
__________________
Peter Hutchison
http://www.pcguru.plus.com/
pjhutch is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2007, 08:30 PM   #26
MickJT
Too much caffeine
Points: 7,609, Level: 58 Points: 7,609, Level: 58 Points: 7,609, Level: 58
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: May 2004
Location: Adelaide, Australia
Posts: 151
Send a message via MSN to MickJT
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
The original ToolsDaemon gave one extra menu called 'Utils'. By some fluke I was able to add more titles which went right across the top of the Workbench screen.
It wasn't a fluke, it's a feature, you tick "Menu" to make it a new menu. Viola, now it's more than just "Utils".

As for getting it going under OS4, perhaps the OS3.9 update patches will help. There's also patches in the REMApollo archive.
MickJT is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2007, 10:05 PM   #27
Methuselas
Kindred of Babble-on
Points: 13,484, Level: 75 Points: 13,484, Level: 75 Points: 13,484, Level: 75
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
 
Methuselas's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Angeles California
Posts: 2,149
Blog Entries: 1
Send a message via ICQ to Methuselas Send a message via AIM to Methuselas Send a message via MSN to Methuselas Send a message via Yahoo to Methuselas
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Quote:
A4000_Mad wrote:
Quote:
Methuselas wrote:
You can use a trick menu editor that was, IMO way nicer than the original.
Do you mean like being able to right click anywhere on the screen to get a menu? You can do this in OS4 but with ToolsDaemon installed as well you have access to all those menus too.


No, it was a new Prefs prog for TD that was *WAY* easier and more efficient to use, than the original. I remember it had a bug or something, though. It only worked with the 2.1b version, but after 3.9 ToolsDaemon was no longer a hack. The changes H&P did made it useable as an actual commodity, if I remember correctly.

I don't remember, to be honest. My Amithlon drive was scavenged, 'cos I lost my Windoze boot drive.
__________________
'Using no way as way. Having no limitation as limitation.' - Bruce Lee

'No, sorry. I don't get my tits out. They're not actually real, you know? Just two halves of a grapefruit...' - Miki Berenyi

'Evil will always triumph because good is dumb.' - Dark Helmet

'And for future reference, it might be polite to ask someone if you can quote them in your signature, rather than just citing them to make a sales pitch.' - Karlos. (I didn't ask, obviously......)
Methuselas is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 03:35 AM   #28
amiga2000
Too much caffeine
Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 129
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

is it possible to run both amiga os3.9 and os4 from the same hard drive on an amiga 1200 system? I already have os3.9 set up on a 1200 with a blizzard ppc. I received the os4 cd this week, and was thinking to install it on the first partition, but I wanted to backup the os3.9 boot partition onto one of the other partitions.

After installing os4, if I power on the computer, it should reboot, reboot and go into os4. but if I access the early startup menu and select the partition with os3.9, that should work alternately, right?
__________________
Amiga 2000 Blizzard040 64MBFast 2MBChip OS3.9 PicassoIV Concierto Paloma Pablo X-Surf Catweasel Highway Norway in a Micronik classic tower



Amiga 1200 BlizzardPPC 128MBFast BVision in a Micronik Infinitiv Mk-2 tower
amiga2000 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2007, 04:20 AM   #29
Framiga
Energizer Bunny of Babble
Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84 Points: 17,731, Level: 84
Activity: 7% Activity: 7% Activity: 7%
 
Framiga's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 4,085
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

you can have AmigaOS3 9, AmigaOS4 and MOS for PowerUP on the same disk.

The only advice, since the 3 OSs installs some resident stuff, it would be better to switchOFF the system switching from an OS to the other (there are "tricks" to avoid this).

i.e If you give to AmigaOS4 the higher priority, to be able to boot in AmigaOS3.9, you have to enter in the EarlySS, chose the OS3.9 boot partition, disable the AOS4 partition doing all this 2 times (because AOS3.9 perform a second reboot at the setpatch)

Framiga is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2008, 09:11 AM   #30
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Q. Does 'PicShow' with 'Thumb' work in OS4?

A. No



Q. Does 'PhotoAlbum' with 'CyberShow' work in OS4?



A. Yes :-)
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2008, 09:55 AM   #31
number6
Premium Member
Points: 8,673, Level: 62 Points: 8,673, Level: 62 Points: 8,673, Level: 62
Activity: 16% Activity: 16% Activity: 16%
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 762
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

@A4000_Mad

Quote:
Q. Does 'PicShow' with 'Thumb' work in OS4?

A. No
They both work fine on my Micro with OS4
http://mitglied.lycos.de/thomasrapp/amiga/support.html

So do the following thumb creators/viewers:
PhotoAlbum
PicView
Collector
AmiPhoto
http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=4095

#6

number6 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2008, 10:57 AM   #32
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Thanks number6,

In your experience with OS4, can you do anything to get a prog to work after receiving a report like this for PicShow?



Or this for Thumb?


__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2008, 11:57 AM   #33
Cass
Cult Member
Points: 10,950, Level: 69 Points: 10,950, Level: 69 Points: 10,950, Level: 69
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
Cass's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Athens, Hellas
Posts: 804
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

Any idea on how to use a CDRW as a "floppy"? I`v mounted the CDRW & CDMRW volumes, correcting the devices (DEVICE=scsi.device , UNIT=1), but no luck: when the Prefs/FormatCDRW is launched and select QuickFormat, the disk becomes unreadable ...
The BlankDisk & FormatCD-RW give errors when clicked.
When the CD is ejected, I get the following error
Quote:
SCSI command 00 00 00 00 00 00 failed
sense: 70 00 02 00 00 00 00 0A 00 00 00 00 3A 00 00 00 00 00

Keep in mind that under 3.x everythink works flawlessly (just to exlude new h/w & cabling errors)...

P.S. I had some strange problems with the CybSCSI HD, but I`m waiting an Active Terminator to rule out any possibility (see "Tips & Tricks #6, page 35 on the Quickstart Giude ;-) ).

@A4000_Mad
When GrimReaper appears, it`s dead end. You can always try your luck with "more" and "continue" the binary execution... but the error will popup soon again :-(

__________________
"If we don't got it, you don't want it! "
Cass is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2008, 01:16 PM   #34
number6
Premium Member
Points: 8,673, Level: 62 Points: 8,673, Level: 62 Points: 8,673, Level: 62
Activity: 16% Activity: 16% Activity: 16%
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 762
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

@A4000_Mad

Personally I had several failures for different reasons.
(1)Make sure you are running current versions (obviously)
(2)Be sure to use native jpeg.library on OS4depot as stated
(3)Do NOT use WOS versions or powerpc.library from OS4 updates#3 and #4. You will get conflicts.
(4)Remember that not all files are included on CD and OS4depot, as mentioned above is a good place to check for native files, to replace 68k versions that may be troublesome. Aminet is fine for this research too, but I can not guarantee all PPC files from OS4depot are on Aminet. Still other PPC files are only available from author's websites. Wish it wasn't this way for convenience sake, but..such is life.
(5)Snoopdos is not recommended under OS4 for reasons Tetisoft can better explain, but you CAN try it to check resources not found. Not infallible by any means, but worth a shot. Do not try to change prefs. It will crash. (known problem)
(6)Ranger (by ssolie) on OS4depot is a better choice than Scout for accuracy and what it covers. Currently, it's one of the best diagnostic tools the average user has for OS4.
(7)I have also seen a corrupted prefs file cause a fatal error in picshow, so it's always worth checking as last resort and deleting and creating a new one.

Let us know please if any of this helps.

#6
number6 is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2008, 06:01 PM   #35
A4000_Mad
Defender of the Faith
Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70 Points: 11,566, Level: 70
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
A4000_Mad's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: West Sussex, England
Posts: 1,392
Default Re: Starting an unofficial Classic AmigaOS 4 FAQ

That will be very helpful thanks #6 :-)

Can you just confirm that a report from the Grim Reaper does not mean it's time to give up as far as getting something to work in OS4 is concerned?



I believe it does for WHDLoad above though?

Oh! When I first used the ToolsPrefs of ToolsDaemon I was simply told that 'reqtools.library' was required and didn't get a nasty report from the Grim Reaper. I put the library into OS4:Libs and away it went :-)


@ Cass

Oops! Just noticed the part of your post addressed to me (prehaps you added it later ;-)). Sorry, but I haven't got as far as checking out your promble yet.
__________________
A4000 Mad
A4000_Mad is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
unofficial , starting , faq , classic , amigaos

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB: AmigaOS 4 Classic kidkoala Amiga Marketplace 1 02-08-2009 03:31 PM
AmigaOS 4.0 for Classic Amiga available now!!!!!!!! A1260 General chat about Amiga topics 129 12-05-2007 03:56 PM
Is there any use for a PPC with just classic AmigaOS? McVenco Amiga Hardware Issues and discussion 16 10-31-2006 02:01 PM
Unofficial AmigaOS 3.5 Promotion Tape Orjan General chat about Amiga topics 54 07-24-2006 02:39 AM
New (unofficial) AmigaOS homepage DJBase General chat about Amiga topics 26 12-07-2005 04:15 PM