amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 10:04 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Hardware Issues and discussion KCS PowerPC board hard disks

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2007, 05:30 AM   #1
spirantho
Premium Member
Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1,461
Default KCS PowerPC board hard disks

All this talk of bridgeboards got me to playing about with
my V30-powered A500 again. I'm still trying to work out how
to read and write to the hard disk (actually a ZIP disk)..

I've found out why it doesn't work...

The stoopid hard disk drivers use 16-bit words to read and
write data! That means that the entire hard disk is
endian-munged! GArgh!!]

So, advice to people wanting to read/write partitions made
on a KCS PowerPC board:

Don't Bother!

D'oh. Looks like I'm stuck to use 720KB DD disks for transfers!
__________________
--
Ian Gledhill
ian.gledhill@btinternit.com (except it should be internEt of course...!)
Check out my shop! http://www.mutant-caterpillar.co.uk/shop/ - for 8-bit (and soon 16-bit) goodness!
spirantho is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 05:40 PM   #2
InTheSand
Defender of the Faith
Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
InTheSand's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nelson, NZ
Posts: 1,766
Default Re: KCS PowerPC board hard disks

I have one of these boards too - bought very cheaply last year. Needless to say, I've never really done anything with it other than stuck it in an A500 as a RAM expansion!

Do you know if it works OK without a hard drive? E.g. for use as a simple floppy-only PC emulator?

I've downloaded what appears to be a driver disk for it, but this only seems to contain utilities for using the board from the Amiga side of things, e.g. using the "spare" 512Kb of RAM as an Amiga RAM disk...

- Ali
InTheSand is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 06:17 PM   #3
spirantho
Premium Member
Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1,461
Default Re: KCS PowerPC board hard disks

Oh yes, it works fine. I'm just talking about reading the hard disk in AmigaDOS - you can't do it.

Reading/writing the 'hard disk' (really a Zip disk) works fine from within the emulator of course - mine has DOS 5.0 on it, as well as stuff like Jumpman and Dungeon Master (though the latter is a bit slow unless in CGA or mono VGA!)
__________________
--
Ian Gledhill
ian.gledhill@btinternit.com (except it should be internEt of course...!)
Check out my shop! http://www.mutant-caterpillar.co.uk/shop/ - for 8-bit (and soon 16-bit) goodness!
spirantho is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2007, 06:49 PM   #4
InTheSand
Defender of the Faith
Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
InTheSand's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nelson, NZ
Posts: 1,766
Default Re: KCS PowerPC board hard disks

I guess you could use Linux and something like "dd" to read the Zip disk's contents, then write a quick byte-munger to sort out the endian-ness, and then mount the disk image that way... But the time required and the steps to get the image back on the Zip disk in the right format would probably be greater than the hassle of using 720Kb disks!

What was your KCS board supplied with in terms of disks? I just got the board itself and managed to find what I thought was the appropriate driver ADF online (but I can't remember the download location).

If you still have the original disk/disks that came with your board, would it be possible to turn them into ADFs?

- Ali
InTheSand is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 02:18 AM   #5
spirantho
Premium Member
Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73 Points: 12,759, Level: 73
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1,461
Default Re: KCS PowerPC board hard disks

I've got:
Amiga V2.0
MS-DOS (V? original, has MS-DOS4.01 booter)
Amiga V4.5 which someone's scrawled "latest disk" on. o idea what the differences are.

I'm currently trying to work out how to use more memory... the Big Book of Amiga Hardware says it can use Amiga RAM, of which I have 5MB - even the BIOS recognises it, but not for the PC side. I'm not sure it's possible though....

I can image the disks foryou like....

Edit: Ah, the V4.5 disk has a PC install disk compressed on it.
I've just run it and my PC now has 640K Base RAM, 192 XMS and nearly 2MB EMS, as well as a 1.5MB RAM drive.

How cool is that for an 8088 class machine? All on an A500....
__________________
--
Ian Gledhill
ian.gledhill@btinternit.com (except it should be internEt of course...!)
Check out my shop! http://www.mutant-caterpillar.co.uk/shop/ - for 8-bit (and soon 16-bit) goodness!
spirantho is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 02:47 AM   #6
InTheSand
Defender of the Faith
Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67 Points: 10,151, Level: 67
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
InTheSand's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Nelson, NZ
Posts: 1,766
Default Re: KCS PowerPC board hard disks

Max out that NEC V30! :-)

Quote:
spirantho wrote:
I can image the disks for you like....
Yes please! I'll PM you my email address. I'd like to get the old card up and running!

- Ali
InTheSand is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
hard , powerpc , board , disks , kcs

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.9 and large hard disks Gavilan Amiga Hardware Issues and discussion 4 02-17-2009 12:46 PM
KCS Power PC Board 500 and hard disks bfilipe Amiga Hardware Issues and discussion 0 09-11-2007 11:01 AM
Marvell PowerPC 970 board asian1 Amiga Hardware Issues and discussion 1 04-06-2005 12:02 PM
Porting Board software to PowerPC asian1 Amiga Software Issues and Discussion 1 11-12-2003 02:36 AM
Sonar - Linux PowerPC board. asian1 Amiga Hardware Issues and discussion 6 08-08-2003 08:44 PM