amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 02:08 PM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Hardware Issues and discussion Grey Screen A4000

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2006, 05:01 AM   #1
Argus
Cult Member
Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 942
Default Grey Screen A4000

Again my sad tale or woe: I have a A4000 m/b that I've been trying to figure out what is wrong with it. When I turn it on the power led cycles form dull to bright and the harddrive spins up for a few seconds but right when it should activate df0: little or no floppy action happens (very rarely does the floppy light up at all), then the harddrive stops at a sort of lighter grey screen. I've tried all the usual suspects, swapped roms, cleaned fast slot, different simms, cleaned simms, new crystal oscillators, swapped power supplies, cables, etc. There is zero corrosion near the battery area but some near a leaking cap near the audio outputs (a couple vias seem corroded). Would this be enough to stop a boot? I already had this board serviced with new cia's so they are definitely not at fault. And yes, all the jumpers are correct. Ideas?
Argus is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 05:11 AM   #2
Erol
Technoid
Points: 9,792, Level: 66 Points: 9,792, Level: 66 Points: 9,792, Level: 66
Activity: 10% Activity: 10% Activity: 10%
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 307
Default Re: Grey Screen A4000

Yours is staying on Grey the system is waiting for the Hard Drive or Floppy Drive..

Unplug the Floppy Drive and Hard Drive, do you get a kikstart prompt screen?

If the screen remains on any of the following colors on bootup, here is what they mean: -

-Black
Opening screen
Initial Hardware tests passed
Initial system software tests passed
Final initialisation test passed

-Red
ROM error, reseat or replace Kickstart ROMS (this can also be caused by worn insulation covering the back end of the pins that connect an IDE cable to a hard drive, aka short).

-Green
Chip RAM error

-Blue
Custom Chip(s) error

-Yellow
68000 detected error before software trapped it (software or hardware error
Erol is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 07:14 AM   #3
Argus
Cult Member
Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 942
Default Re: Grey Screen A4000

No kickstart disk prompt w/ or w/o drives attached.
Argus is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 07:20 AM   #4
patrik
Defender of the Faith
Points: 9,201, Level: 64 Points: 9,201, Level: 64 Points: 9,201, Level: 64
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 1,266
Default Re: Grey Screen A4000

@Argus:

What monitor are you using and how is it connected?


/Patrik
patrik is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 07:27 AM   #5
Doobrey
Defender of the Faith
Points: 8,432, Level: 61 Points: 8,432, Level: 61 Points: 8,432, Level: 61
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 1,876
Default Re: Grey Screen A4000

Quote:
Argus wrote:
No kickstart disk prompt w/ or w/o drives attached.
How long did you wait for the 'insert-disk' screen without a floppy attached?
IIRC, my A4000 took around a minute when the floppy cable came loose.

BTW, have you tried booting without the zorro daughterboard to see if it could be a fault on that?
Doobrey is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 07:34 AM   #6
Oliver
Cult Member
Points: 5,656, Level: 48 Points: 5,656, Level: 48 Points: 5,656, Level: 48
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 803
Default Re: Grey Screen A4000

Corroded vias could cause any manner of fault, depending on their location to in a circuit. I've never actually dealt with this though. btw, what sort of cap was leaking. Some old caps had extremely carcinogenic materials as their dielectric spacer. Take care.
__________________
Good good study, day day up!
Oliver is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 07:36 AM   #7
Argus
Cult Member
Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 942
Default Re: Grey Screen A4000

@Patrik

I've tried a 1084 and a 1950 via the 23 pin rgb port..no luck.

@Doobrey

I can wait forever and nothing but grey screen, w/ or w/o daughterboard attached...I don't think it's an autoconfig problem.

I just uploaded a picture in the A4000 photo directory.
Argus is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 09:25 AM   #8
DaBest
Technoid
Points: 7,986, Level: 60 Points: 7,986, Level: 60 Points: 7,986, Level: 60
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
DaBest's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 226
Default Re: Grey Screen A4000

Welcome to the dead A4000 motherboard. I tried everything and nothing worked on my end. Hope you have better luck.
__________________
Quote:
\"Keep it simple STUPID\"
\" Keep ur AMIGA\"


A4000/040 Desk Top is Back up and running
Picasso4, X-Surf2, 1.2 GIG HD, 24x10x40 CDR, OS3.9,18 MGS of RAM
DaBest is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2006, 12:26 PM   #9
Argus
Cult Member
Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54 Points: 6,866, Level: 54
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 942
Default Re: Grey Screen A4000

@DaBest

Not completely dead, just won't boot. :boohoo:
Argus is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
a4000 , grey , screen

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Boot up screen on my A4000 Retro_71 Amiga Hardware Issues and discussion 7 03-16-2008 04:46 PM
A2000 don't boot, appear a grey screen rkauer Amiga Hardware Issues and discussion 6 10-19-2006 09:30 PM
Pale grey screen with FastATA connected motorollin Amiga Hardware Issues and discussion 10 03-01-2006 09:01 AM
Grey screen and won't reset with keyboard amigadave Amiga Hardware Issues and discussion 2 07-29-2005 10:18 PM
A4000, touch screen and ethernet billmi Amiga Marketplace 0 03-01-2005 11:28 AM