amiga.org
     
iconAll times are GMT -6. The time now is 01:05 AM. | Welcome to Forum, please register to access all of our features.

Amiga.org Amiga computer related discussion Amiga Hardware Issues and discussion Picasso IV NTSC screenmodes not working

Amiga Hardware Issues and discussion This forum is dedicated to the discussion and resolution of issues related to Classic and Next Generation Amiga hardware. Got a problem with a piece of hardware? Click to speak.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2003, 11:53 PM   #1
amiga2000
Too much caffeine
Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 129
Default Picasso IV NTSC screenmodes not working

My Picasso4 is working fine (as far as I can tell) for all the rtg modes, but the ntsc and pal native amiga modes no longer work - I get a blank black screen. If I have a boot problem (like invalidated partition), it is difficult for me tostart up the computer since I cannot see the screen.
What are the possible causes for this, both hardware and software? I assume it is something involved with the picasso since if I connect a cable to the b/w video out, I can see the ntsc screen.

I was also wondering - if it turns out that the p4 hardware is broken, what are my options for getting the ntsc screenmodes to work, without messing up the p4 rtg setup -- is there some scandoubler/flickerfixer that I could use WITH the picasso4?

Thanks.
__________________
Amiga 2000 Blizzard040 64MBFast 2MBChip OS3.9 PicassoIV Concierto Paloma Pablo X-Surf Catweasel Highway Norway in a Micronik classic tower



Amiga 1200 BlizzardPPC 128MBFast BVision in a Micronik Infinitiv Mk-2 tower
amiga2000 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 02:21 AM   #2
xeron
Kindred of Babble-on
Points: 14,959, Level: 79 Points: 14,959, Level: 79 Points: 14,959, Level: 79
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
 
xeron's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 2,533
Blog Entries: 12
Send a message via ICQ to xeron Send a message via MSN to xeron
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

It could be one of two things; either the scandoubler/flickerfixer in the PIV is broken, or there is something wrong with the video port in the A2000.

One thing to try would be removing the PIV and cleaning the contacts on the video port edge connector, and blow any dust out of the port.

If there is an Amiga user group in your area (i know, not likely these days :-( ), someone may have another PIV you could swap out and see if the card is at fault.
__________________
Playstation Network ID: xeron6
xeron is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 02:35 AM   #3
zipper
Kindred of Babble-on
Points: 13,418, Level: 75 Points: 13,418, Level: 75 Points: 13,418, Level: 75
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
 
zipper's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: finland
Posts: 2,204
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

There are some socketed chips on PIV that belong to the FliFi. They may have crept up (for me at least once) - so push them firmly down - you may notice some movement and cracking sound. Hope it helps.
zipper is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 06:00 PM   #4
tonyw
Cult Member
Points: 6,134, Level: 50 Points: 6,134, Level: 50 Points: 6,134, Level: 50
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 553
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

The flicker fixer in the PIV doesn't work until the PIV gets initialised. So if the SS fails early, you only get a PAL or NTSC output from the on-board chip. Your monitor probably can't display the low H frequency, so stays black.

On my 4000+PIV, I have to have a PAL B&W monitor handy whenever I'm playing with things, otherwise I can't see what's not happening. I made up a cable from the 23-pin video output to an RCA plug in the back of a small TV, so I can see the early SS video.

tony
tonyw is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 06:39 PM   #5
N7VQM
Technoid
Points: 5,117, Level: 45 Points: 5,117, Level: 45 Points: 5,117, Level: 45
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 272
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

Quote:
tonyw wrote:
The flicker fixer in the PIV doesn't work until the PIV gets initialised. So if the SS fails early, you only get a PAL or NTSC output from the on-board chip. Your monitor probably can't display the low H frequency, so stays black.
That was never case with my PIV. The only problem I ever had with the scandoubler/FliFi on my PIV was with my CSPPC pre-startup menu and that started after I applied a FlashROM update.
N7VQM is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 07:26 PM   #6
Castellen
Cult Member
Points: 10,671, Level: 68 Points: 10,671, Level: 68 Points: 10,671, Level: 68
Activity: 29% Activity: 29% Activity: 29%
 
Join Date: Feb 2002
Location: New Zealand
Posts: 968
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

Plug a monitor (like C= 1084s) into the 23 pin video port and you'll see if the motherboard GFX are working.

If it is, and the PIV shows nothing, then check the video slot looms. From memory, on the A2000 the video slot is not inline with the Zorro slots, so you have to break the front edge connector out of the PIV and plug it seperately into the video slot using looms.
Castellen is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2003, 09:54 PM   #7
amiga2000
Too much caffeine
Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57 Points: 7,401, Level: 57
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 129
Default Re: Picasso IV NTSC screenmodes not working

Hi - thanks for all the suggestions. I have tried pushing any chips on the P4 firmly back on the card, and the flickerfixer/scandoubler was installed separately into the video slot a while back.

I know that the motherboard graphics are working, because if I plug the b/w video out to a vcr, I can see the ntsc screenmode.

I will try re-seating the flickerfixer/scandoubler and see if that helps. I guess it is either broken, or the video slot is broken... or maybe the cables connecting the main p4 to the ffsd are broken.

In any case - I hardly use the ntsc screenmodes. I forget though - does the PicassoIV *need* that module in order to function with the rtg screenmodes? I do not think I would bother buying one, but could I install the Bio-Con Video Magician and get the NTSC screenmodes to output through that (it installs in the video slot)?

Thanks.
__________________
Amiga 2000 Blizzard040 64MBFast 2MBChip OS3.9 PicassoIV Concierto Paloma Pablo X-Surf Catweasel Highway Norway in a Micronik classic tower



Amiga 1200 BlizzardPPC 128MBFast BVision in a Micronik Infinitiv Mk-2 tower
amiga2000 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
ntsc , working , screenmodes , picasso

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Looking for a non-yellow working NTSC A1200, paying $150 Chubbyrain Amiga Marketplace 87 03-23-2007 10:26 PM
Voodoo 3 + picasso screenmodes jimmyboy Amiga Software Issues and Discussion 4 02-26-2007 04:54 PM
Cybergraphics screenmodes not showing up in screenmodes.prefs Boot_WB Amiga Software Issues and Discussion 10 12-27-2006 07:34 AM
PAL screenmodes Beowulf Amiga Marketplace 4 05-07-2005 12:29 PM
Picasso II NTSC or PAL ? BoingBoss Amiga Hardware Issues and discussion 6 07-07-2004 01:00 AM