Amiga.org

Amiga.org (http://www.amiga.org/forums/index.php)
-   Amiga Hardware Issues and discussion (http://www.amiga.org/forums/forumdisplay.php?f=13)
-   -   NTSC DCTV work on PAL Amiga? (http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=56752)

tasmanian guy 03-02-2011 03:41 AM

NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
One night searching on ebay for Amiga stuff as one does, I came across a DCTV and purchased it.

I then realised I was on the ebay.com web site and not ebay.com.au and realised it is NTSC (well it doesn't say it is but will assume it is).

Is the hardware controlled by the software, that is if I use PAL software will that work with the DCTV or must I boot up in NTSC mode on the Amiga and use the NTSC software.

Don't ask why I purchased it, I guess I always wanted one back when I owned an Amiga 500 but I'm sure it will be fun to play around with!

cecilia 03-02-2011 07:11 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
I have used DCTV and as far as I know it's only NTSC. I love the paint program.

If you can get your system to be NTSC, then you are good to go. Sorry I can't help with that. I'm an artist, not a HW geek.

btw: little known fact about DCTV
When we were making the HBO series "From the Earth to the Moon" we used DCTV to transfer Lightwave rendered files to video tape.
These LightWave files were the animatics (animated storyboards) of the Apollo capsules. They were sent to the director to decide how the final special effects would look like.

It was the last time we used Amigas in the company (except at home, of course). This was in the mid 90's

T3000 03-02-2011 08:17 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
DCTV really needs 2mg chip ram to work properly. A stock 500 will struggle tremendously with DCTV setup and stomp all over your funtimes. I tried long ago and ended up running it on an A2000 with 2mg chip, Supra28, 8mg ram, harddrive, etc. A second monitor for the output is also handy as the DCTV unit displays a composite signal. Not to mention, the capture is a slow scan and not an instant grab. The paint program was awesome for it's time.
Good luck.

tasmanian guy 03-02-2011 01:08 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Well I forgot to add it will be running on my Amiga 1200 rack, with 030 50mhz and 64mb ram.

XDelusion 07-29-2011 07:38 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
I'll be testing one on a PAL machine soon and will try to remember to post the results here.

slayer 07-29-2011 08:06 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
I've got a few of these units and they have PAL stamped on the box end

I brought my first one from the Parts Warehouse in Auckland in the late 90s for $735.00+GST

Used to use Imagine to generate DCTV images and record them as Animations through DCTV hardware if I remember correctly

_ThEcRoW 07-30-2011 07:24 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
If i'm not mistaken, an a1200 is capable of selecting pal/ntsc video on the early startup. I think that switching to ntsc could let you use your dctv on a ntsc monitor/tv.

Motormouth 07-30-2011 09:33 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by T3000 (Post 618995)
DCTV really needs 2mg chip ram to work properly. A stock 500 will struggle tremendously with DCTV setup and stomp all over your funtimes. I tried long ago and ended up running it on an A2000 with 2mg chip, Supra28, 8mg ram, harddrive, etc. A second monitor for the output is also handy as the DCTV unit displays a composite signal. Not to mention, the capture is a slow scan and not an instant grab. The paint program was awesome for it's time.
Good luck.

Why would the DCTV need 2 meg of chip ram?

The DCTV came out before the A3000 and 2 megs of chip

The DCTV uses the same 3-bit and 4-bit plane IFF that the Amiga uses. The memory usage is similar to any standard OCS/ECS 8 or 16 color IFF hires or hires-interlaced image. The decompression is done on the fly and does not require CPU.

The first line of the image has the compression information that the DCTV uses. Just about any iff viewer, including deluxe paint, can be used to view DCTV compressed IFFs, as long as it shows the first line of the image. However in you want you manipulate DCTV compressed IFFs you need a DCTV compatible paint program or image converter (like ADpro).

1 meg of chip is more than plenty for image viewing. I used a DCTV with my A500 with 1 meg chip for years without any problems. In fact you probably get away with 512k of chip ram. If anything you probably need some fast ram. A 1meg chip/2meg fast ram A500 or A2000 with a stock 68000 works just fine.

Where things get screwy with the DCTV is digitizing. some 030, including the A3000, had timing problems with the digitizer. This was suppose to be later fixed in software.

I do agree a second monitor is nice to have with the DCTV or RGB/composite button on a A1084 works well.

desiv 07-30-2011 10:31 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by Motormouth (Post 652234)
1 meg of chip is more than plenty for image viewing. I used a DCTV with my A500 with 1 meg chip for years without any problems.

I got a DCTV for my A1000 recently after seeing clusteruk's vid on his A1000 with a DCTV, displaying PICs and VIDs.

So, my guess is, if you are an end-user just wanting to disply things (or maybe some basic conversion / rendering), even 512k CHIP will be OK..

Quote:

Originally Posted by Motormouth (Post 652234)
I do agree a second monitor is nice to have with the DCTV or RGB/composite button on a A1084 works well.

That was something that confused me when I got my DCTV. I thought it was broken. :) I couldn't see any DCTV images on my monitor normally.
(I didn't get any manuals with it, and I still haven't found any scanned ones online)

THEN I found out that it outputs DCTV images via it's composite output, not RGB. So, I couldn't do some of those things without a second monitor or RGB/composite switch on the 1084...

Luckily I was able to acquire a DCTV RGB converter not too long ago, so I can see that flower pic in 24bit color. ;-)

I haven't tried any digitizing on my DCTV / A1000 yet as I still haven't made my parallel port adapter. (The A1000 parallel port is wired a bit different.. I didn't know that before I got my 1000...)

desiv

p.s. I had a HAM-E for my Amiga 500 (512k CHIP) back in the day, but it was RGB only (well, it might have worked with a GENLOCK??? Never tried).

XDelusion 07-30-2011 11:08 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Well here's what I just amassed to play with:

SuperGen and SuperGen +
ChromaKey + (with blue screen).
DCTV
DCTV RGB Adaptor
Cannon Camera (actually I've had that for a while)

All NTSC, both my Amigas are PAL. Might have to buy a NTSC A600, will see.

Motormouth 07-30-2011 11:25 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by XDelusion (Post 652249)
Well here's what I just amassed to play with:

SuperGen and SuperGen +
ChromaKey + (with blue screen).
DCTV
DCTV RGB Adaptor
Cannon Camera (actually I've had that for a while)

All NTSC, both my Amigas are PAL. Might have to buy a NTSC A600, will see.

All my Amigas are NTSC and my DCTV is NTSC, but my guess and this is only a guess, is the difference between and NTSC and PAL DCTV is probably on the Digitizing end, as timing is important.

Again I am guessing, but image viewing would probably be the same whether the image is PAL or NTSC. It has been years since i used my DCTV, I should bring it out of storage, but I think I could display both PAL and NTSC hires/ hires-lace on an A1084 monitor with it.

desiv 07-30-2011 12:48 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by Motormouth (Post 652251)
All my Amigas are NTSC and my DCTV is NTSC, but my guess and this is only a guess, is the difference between and NTSC and PAL DCTV is probably on the Digitizing end, as timing is important.

Unless you have the DCTV RGB converter as well, your DCTV image output will be coming from the composite output on the DCTV unit.
I would expect that they will be generating NTSC output from there..

It's possible they just pull the timing from what they see coming out of the Amiga, but I have my doubts..

Will be interesting to see what the results of the test are..

desiv

J-Golden 07-30-2011 01:29 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by XDelusion (Post 652249)
Well here's what I just amassed to play with:

SuperGen and SuperGen +
ChromaKey + (with blue screen).
DCTV
DCTV RGB Adaptor
Cannon Camera (actually I've had that for a while)

All NTSC, both my Amigas are PAL. Might have to buy a NTSC A600, will see.

To quote the Joker, "Where does he get all those wonderful toys?"

Seriously man, you get your hands on some of the coolest things! Hope they work for ya! :)

XDelusion 07-30-2011 01:32 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
I got it all, RGB Converter included. Should have everything in the mail from New York sometime this week. Will let ya'll know the results for sure.

It would be nice if I didn't have to buy another Amiga...

...well unless it were a 4000 or Natami of course. :)

tasmanian guy 07-30-2011 05:37 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Well I can confirm it works fine on a PAL Amiga in NTSC mode, having said that I do "believe" that if someone can source me the PAL software, that it would work just as well!

XDelusion 07-30-2011 05:43 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Is there a difference between the NTSC and PAL software? If so, I want the PAL software too! ;)

desiv 07-30-2011 06:12 PM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by tasmanian guy (Post 652287)
Well I can confirm it works fine on a PAL Amiga in NTSC mode..

Just for clarification, you're using a PAL Amiga (1200??) running in NTSC mode with an NTSC DCTV and outputting DCTV images via the DCTV composite output to an NTSC device???

desiv

magnetic 07-31-2011 12:51 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
guys

I'm looking foe a DCTV RGB CONVERTER. I have a DCTV but want the converter. Please PM if you have one I have paypal waiting or trade.

Also want to make a note that ImageFX has a very nice DCTV render module built in!
Also Vista Pro dumps straight to dctv files as well. :)

Framiga 07-31-2011 07:38 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Quote:

Originally Posted by tasmanian guy (Post 652287)
Well I can confirm it works fine on a PAL Amiga in NTSC mode, having said that I do "believe" that if someone can source me the PAL software, that it would work just as well!

do you have 50 HZ power lines in Tasmania?

gertsy 07-31-2011 07:45 AM

Re: NTSC DCTV work on PAL Amiga?
 
Congrats. Good to hear..


All times are GMT -6. The time now is 11:44 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Amiga.org and logo Copyright © 2014, A-EON Technology Ltd
Amiga.org was created by Wayne Hunt